sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Portál Darujnotebook.cz pomůže zajistit počítače pro online výuku

Technické vybavení pro dálkovou výuku má školákům z chudších rodin pomoci zajistit nový portál Darujnotebook.cz. Školy na něm mohou požádat o potřebné počítače, dárci jim mohou nové či starší notebooky nabídnout. Web zprovoznil Český červený kříž (ČČK). Poptávku po noteboocích zadalo zatím 142 škol. Novináře o tom informoval prezident ČČK Marek Jukl.

Školy jsou zavřené kvůli šíření koronaviru od 14. října, kdy přešly na výuku na dálku. Dálkově se děti učily už na jaře. Tehdy se školy uzavřely 11. března a provoz do konce školního roku plně neobnovily. Školáci se do lavic vrátili 1. září. Postupně ale přibývalo tříd i škol, které byly v karanténě. Experti na sociální problematiku a vzdělávání už na jaře upozorňovali na to, že řada dětí nemá potřebné vybavení, aby se mohla do dálkového vyučování zapojit.

Podle Jukla má i teď řada rodin problém distanční výuku zajistit. V mnoha domácnostech se o jeden počítač dělí víc dětí, komunikace se školou a spolužáky tak vázne, uvedl šéf ČČK. Podle něj má portál propojit školy s dárci.

Poptávku zadává škola

Zatím je na portále 142 žádostí. Nejvíc jich poslaly školy z Jihočeského, Středočeského a Moravskoslezského kraje. Z každého z nich je zatím přes dvě desítky poptávek. Nejméně poptávají pomoc pražské školy, ozvalo se jich dosud šest.

„Jednotlivé školy zadají poptávku na potřebné dovybavení svých žáků. Poptávky jsou následně tříděny podle krajů a umístěny do sekce pro dárce. Dárce si vybere školu, kterou chce podpořit, zkontaktuje ji na uvedeném e-mailu či telefonním čísle a dohodne předání daru nebo výpůjčky," popsal Jukl. Podle něj škola s dárcem podepíše darovací smlouvu či smlouvu o vypůjčení. Získaný notebook pak předá rodičům nebo jiným školákovým zástupcům. Vzory smluv jsou dostupné na webu.

Státní dotace podle počtu učitelů

Vláda pro školy vyčlenila dotace 1,3 miliardy korun. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na začátku školního roku řekl, že víc než pětina sumy má směřovat „na vytvoření a posílení zápůjčního fondu" pro žáky, kteří nemají podmínky pro dálkové vzdělávání. Základní škola mohla na učitele dostat 20 tisíc korun na pořízení či obnovu techniky. Někteří experti poskytování peněz na pedagoga kritizovali. Doporučovali, aby školy dostaly sumu podle počtu znevýhodněných školáků, kterým by pak techniku a připojení zajistily.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky notebook, výuka, online, dárcovství, počítač, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.