pondělí 29. dubna 2024 Robert

Pasivita je in. Energeticky pasivní budova FNOL vyhrála v prestižní soutěži Energy Globe

Prestižním titulem z národní ekologické soutěže Energy Globe společnosti E.ON se pyšní Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). Se svou novostavbou energeticky úsporné budovy II. Interní gastroenterologické a geriatrické kliniky zvítězila v kategorii Stavba.

V rámci soutěže společnost E.ON oceňuje projekty či nápady, které šetří energii a mají tak pozitivní dopad na přírodu. A právě takovým je i nová, energeticky pasivní budova FNOL, první svého druhu mezi českými nemocnicemi.

Standardy “pasivity”

Aby budova mohla být energetický pasivní, musí být co nejvíce soběstačná jak v ochlazování, tak ve využití pasivně získaného tepla. V udržování komfortní vnitřní teploty velkou roli hraje izolace budovy. „Budova šetří energii mimo jiné i díky tomu, že má optimálně velká okna. Ty pouští dostatek denního světla, ale nepouští dovnitř horko,” řekl architekt budovy Adam Rujbr.

Jako první česká nemocniční budova navíc používá chlazené stropy pokryté zelení. „Jsou příjemné pro vnitřní prostředí. Zelená střecha navíc zadržuje vodu v deštivých dnech,” vysvětlil Rujbr a doplnil, že k ohřevu vody se využívá odpadní teplo.

Spokojenost na obou stranách

Budova je v provozu už druhým rokem a podle ředitele FNOL Romana Havlíka se ukazuje, že se podařilo splnit požadavky zdravotnického personálu na bezpečné a moderní prostředí, a přitom zachovat nízké provozní náklady. „Máme pozitivní ohlasy od pacientů i zdravotníků,” potvrdil přednosta II. Interní kliniky Ondřej Urban.

Vzor pro ostatní

Funkčnost a zároveň úspornost této stavby už byla vzorem pro novou, v září otevřenou budovu hemato-onkologické kliniky FNOL. Inspirovat však může i další nemocnice v ČR. „Pro architekta je potěšující vidět, že téma udržitelnosti a zdravého prostředí budov a měst obecně se dostává do popředí a že díky tomuto ocenění můžeme společně inspirovat i další,“ poukázal na jeden z hlavních cílů soutěže E.ON Energy Globe architekt Rujbr. Tím je právě propagace inovativních přístupů k úsporám energií a ochraně životního prostředí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky nemocnice, E.ON, Energy Globe, FNOL, Olomouc, výhra, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.