sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Stovky lyžařů zaplnily včera před nuceným uzavřením sjezdovku v Branné

Stovky lyžařů včera vyrazily na zimním sluncem zalité sjezdovky v Branné na Šumpersku, aby využily poslední příležitost prohnat se po zasněženém svahu před dnešním uzavřením všech lyžařských areálů. Vládní nařízení sjezdovky kvůli pandemii koronaviru uzavře minimálně do 10. ledna. "Návštěvnost byla opravdu hodně vysoká. Jsme s ní spokojení, ale až na to, že to bylo letos naposledy, kdy se může lyžovat," řekl provozovatel lyžařského areálu v Branné Rostislav Procházka.

Branná je jedním z mála míst v Jeseníkách, kde díky mocné vrstvě technického sněhu mohly být vleky v prosinci spuštěny. Většina ostatních zimních středisek doplatila na nezvykle teplé počasí a vleky nechala zastavené. Parkoviště v Branné bylo hned dopoledne zaplněno automobily lyžařů. Včerejší návštěvnost se podle Procházky vymyká z dlouhodobého průměru pro 26. prosinec. "V tento den bývá normálně tak třetinová a zvyšuje se až 27. prosince. Tentokrát povánoční nárůst přišel o den dříve, protože lidé věděli, že už pak nebudeme moci vleky pustit," uvedl Procházka.

Blížící se uzavření lyžařských areálů bylo podle Procházky znát už na páteční návštěvnosti. "Oproti normálu byla dvojnásobná," podotkl Procházka, podle kterého vánoční návštěvnost vyhnal prudce vzhůru malý počet otevřených sjezdovek v Jeseníkách v kombinaci s blížícím se uzavřením lyžařských areálů, což přimělo hodně lidí vstát od svátečního stolu a jít si naposledy zalyžovat.

V pátek i sobotu se po svahu v Branné proháněli sportovně založení lyžaři i rodiny s dětmi. Na okraji sjezdovky, která ostře kontrastuje s okolním rozbahněným terénem, dováděly děti na sáňkách, protože přírodní sníh ani v této části Jeseníků stále není. "Přijeli jsem na Štědrý den na chalupu do Ostružné a zaskočilo nás, že panovalo podzimní počasí a po sněhu ani stopy. Děti byly při pohledu z okna velmi zklamané. Zachránila nás sjezdovka v Branné, kde aspoň chvíli mohly bobovat a dovádět," řekla Zuzana, která do Jeseníků přijela strávit Vánoce z jižní Moravy.

Procházka využije nucenou pauzu k dalšímu zasněžování svahu v Branné. "Nic jiného nám ani nezbývá. Když nám potom v lednu řeknou, že můžeme vleky rozjet, tak ten, kdo nebude mít svahy zasněžené, zůstane mimo hru," podotkl Procházka, který podobnou situaci nepamatuje. "Za 24 let, co to dělám, se nestalo, abych v lednu neměl puštěné vleky," řekl Procházka, podle kterého zatím není jasné, jaké kompenzace za nařízené uzavření mohou provozovatelé lyžařských areálů od státu očekávat. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, koronavirus, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.