pondělí 29. dubna 2024 Robert

Index protiepidemickém systému PES zůstává v Olomoucké kraji na 71, odpovídá čtvrtému stupni

V Olomouckém kraji přibylo v neděli 187 případů covidu-19, nejvíce za poslední čtyři dny. Index v protiepidemickém systému PES zůstává na 71, což znamená z pětibodové škály čtvrtý stupeň, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Index je stejný jako pro celou ČR, od neděle však platí v zemi zpřísňující opatření odpovídající pátému stupni systému PES.

Lidé v Olomouckém kraji mají stále zájem o antigenní testování, nejbližší termíny jsou obsazeny. Například ve Fakultní nemocnici v Olomouci jsou termíny do konce roku obsazené, první volné jsou podle rezervačního systému až o nadcházejícím víkendu. Stejná situace je v šumperské nemocnici, i tam je volný termín až v sobotu 2. ledna. V prostějovské nemocnici jsou volné rezervace na úterý, středu i čtvrtek.

O antigenní testování je v Olomouckém kraji velký zájem

V terénu kvůli antigennímu bezplatnému testování funguje mobilní tým hasičů, který se dnes přesunul do oblasti Uničova. V městském kulturním zařízení tam bude testovat objednané zájemce až do středy, a to vždy od 11:00 do 18:00. Hasiči počítají s kapacitou 140 lidí za den, uvedla jejich mluvčí Lucie Balážová. Na dnešek jsou již všechna místa obsazena, na úterý zbývá 58 míst a na středu 110.

Počet pozitivně testovnáných klesl, během vánočních svátků se méně testovalo

Počet nově potvrzených případů covidu-19 v kraji klesl v souvislosti se svátky a víkendem, kdy se méně očkuje. Zatímco den před Štědrým dnem si informaci o pozitivním testu vyslechlo 1129 lidí, ve čtvrtek to byla necelá desetina - 101 nových případů, v pátek 174 a v sobotu 110. Ministerstvo v kraji eviduje od počátku pandemie 41.410 případů onemocnění, aktuálně se s nemocí potýká 5461 lidí a v souvislosti s nemocí zemřelo 709 lidí.

Nejvyšší skóre systému PES je v Olomouci

V souvislosti s poklesem nemocných kleslo v kraji i skóre v protiepidemickém systému PES. Zatímco minulý týden ve čtvrtek dosáhlo hodnoty 81, v pátek kleslo na 76 a v neděli na 71, kde se drží již druhým dnem. Nejnižší skóre nyní vykazuje Jesenicko a to 69, Olomoucko má hodnotu 76, Prostějovsko a Přerovsko 75 a Šumpersko 73.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, PES, covid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.