pondělí 29. dubna 2024 Robert

Silný vítr stále zaměstnával hasiče na severu Olomouckého kraje

Hasiče na severu Olomouckého kraje zaměstnal v noci na dnešek a během dneška silný vítr. Odstraňovali především stromy popadané na komunikace a dráty elektrického vedení. Nejzasaženější oblastí bylo Zlatohorsko, vyvrácené stromy poničily také Zlatokopecký skanzen, způsobily rovněž potíže v dopravě. Kvůli škodám na elektrickém vedení se bez proudu ocitlo zhruba 500 odběratelů.

Podle informací na sociální síti vyvrácené stromy způsobily velké škody v oblasti Zlatokopeckého skanzenu. Podle snímků poničily střechu dřevěného srubu informačního střediska a zatarasily tamní cesty. „Prosíme vás o dodržení zákazu vstupu do areálu. Nelze projít a hrozí nebezpečí úrazu a pád dalších stromů,“ vzkazují návštěvníkům pracovníci příspěvkové organizace Zlatohorsko kraj pokladů.

Podle policie napáchal silný vítr nejvíce škod především v okolí Zlatých Hor, na Javornicku a Jesenicku. Největší komplikace působil v dopravě. „Kvůli popadaným stromům a velmi nebezpečné situaci museli policisté uzavřít hned několik komunikací, úplně odříznutý tak zůstal například Rejvíz a Ondřejovice nebo silnice z Uhelné na Nové Vilémovice. Popadané stromy doslova ochromily dopravu,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Na silnici kvůli popadaným stromům uvízly i dva linkové autobusy, v jednom případě zajistili náhradní dopravu hasiči. V úseku mezi Dolním Údolím a Zlatými Horami spadl v neděli vpodvečer na projíždějící octavii smrk. „Zraněnou spolujezdkyni převezli kvůli nebezpečné situaci na místě k sanitnímu vozu policisté," uvedla Vybíhalová.

Vítr působil škody i na budovách, odnášel plechy, páchal škody na zaparkovaných vozech i drátech elektrického vedení, bez proudu se kvůli třem poruchám vysokého napětí v okolí Zlatých Hor ocitlo dopoledne zhruba 500 odběratelů," řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Hasiči například v noci v Šumperku sundávali billboard hrozící pádem. Brzy ráno odstraňovali stromy ležící přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové, uvedla jejich mluvčí Lucie Balážová. Zajišťovali také střechu na budově jídelny základní školy ve Zlatých Horách, ve Vápenné odstraňovali kusy střechy z komunikace i mostu.

Popadané stromy také na řadě míst zastavily dnes časně ráno železniční dopravu. Vlaky nejezdily mezi Horní Lipovou a Lipovou-Lázněmi, Horní Lipovou a Ostružnou a v úseku mezi Velkou Kraší a Žulovou, výluka je však již ve všech případech ukončena, uvedly České dráhy.

Hasiči i policisté s ohledem na platící výstrahu pro okres Jeseník a Šumperk apelují na lidi, aby nechodili do lesa a při jízdě automobilem snížili rychlost a byli obezřetnější.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, hasiči, vítr, Olomoucký, 4.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.