pondělí 29. dubna 2024 Robert

Regionální dopravu na železnici zajistí i v budoucnu České dráhy

Zástupci kraje a dopravce České dráhy podepsali ve středu 6. ledna smlouvu o zajištění provozu na regionálních tratích. Dráhy tak budou dopravu v kraji zajišťovat dalších deset let.

Kraj si od nové smlouvy slibuje větší komfort cestování a lepší infrastrukturu. „Hejtmanství ročně investuje do zajištění drážní dopravy stovky miliónů korun. Naším cílem je zvýšit kvalitu cestování, k čemuž přispěje plánované pořízení nových vlakových jednotek. Lidem tak nabídneme komfortnější, ekologičtější a bezpečnější alternativu k přepravě autem,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Nové vozy i větší bezpečnost na železnici

V plánu je také nákup nových elektrických vozů, které budou navíc vybaveny evropským zabezpečovacím systémem (ETCS). „V případě elektrického souboru potřebujeme nová drážní vozidla. Stávající jsou totiž na hranici technické i ekonomické životnosti. Počítáme s dodáním bezmála tří desítek nových vlaků,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha. Dále se počítá s nasazením dvanácti motorových jednotek Stadler GTW.

Nová smlouva by měla začít platit na začátku roku 2023. Její součástí je i soubor Elektrická síť – střed a nová infrastruktura. Ta zahrnuje celkem osm tratí v elektrické trakci. V současné době prochází elektrizací trať Olomouc – Uničov – Šumperk.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenář OD

Štítky doprava, železnice, české dráhy, olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.