pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Témata konference rady města: pítka nebo deset milionů pro plavecký stadion

Ve čtvrtek 10. května se na olomouckém magistrátu uskutečnila další z tiskových konferencí. Mluvilo se o konkrétní podobě nových pítek, plaveckém stadionu nebo rekonstrukci Památníku Rudé armády.

Z nových pítek se Olomoučané napijí na konci sprna

Na konci srpna budou podle slov radnice instalována nová pítka na Dolní i Horní náměstí. V současné době už mají svou konkrétní podobu. Zhotoveny jsou na základě legendy o řeckém básníkovi Arionovi. Motivem tak navazují na Arionovu kašnu, která byla v roce 2002 představena na Dolním náměstí a která je rovněž navržena olomouckým rodákem Ivanem Theimerem.

V brzké době už se plánuje zahájení výroby broznových odlitků hlavic podle návrhů Ivana Theimera. Vybírat se začne i zhotovitel pro samotné umístění. „Po dokončení pak veřejný prostor v centru Olomouce významně obohatí dva nové výtvarné a především funkční prvky od světově uznávaného sochaře Ivana Theimera,“ uvedl spokojený primátor Antonín Staněk.

O instalaci pítek se mluvilo už v roce 2013 během rekonstrukce Dolního náměstí. O dva roky později dostal tento plán jasnější kontury, když se nahlas hovořilo o umístění pítka poblíž sochy želvy na Horním náměstí. V souvislosti se zhotovením bylo od začátku skloňováno jméno olomouckého rodáka Theimera a jeho spolupracovníka Pavla Pospíšila.

Plavecký stadion se bude rekonstruovat během léta

Deset milionů korun přijde na rekonstrukci plaveckého stadionu. S tou se začne zřejmě v létě, kdy bývá stadion nejméně vytížený.

Areál krytého bazénu čeká rekonstrukce hlavního vstupu do areálu. Ten by se měl podle slibů změnit k nepoznání. Současný vchod v kombinaci se zádveřím, který komplikuje vstup početnějším skupinám, nahradí nový vstupní portál. Mezi další změny patří oprava šaten a dalšího zázezí jak v pánské tak dámské části. Například již velmi opotřebované povrchy šaten nahradí moderní protiskluzové povrchy. Obnovou projdou i technologie, vzduchotechnika a osvětlení.

Plavecký stadion platí za jedno z nejvytíženějších zařízení v Olomouci. „Ročně tam zavítá na 300 tisíc návštěvníků. Vzhledem k tomu, že stavebně technický stav některých prostor krytého bazénu již není zcela vyhovující, souhlasili jsme s požadavkem provozovatele plaveckého stadionu a rozhodli o nutných opravách,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Urbášek a dodal, že rekonstrukcí byl pověřen provozovatel OLTERM&TD Olomouc, a.s.

Oprava Památníku Rudé armády

Památník Rudé armády na okraji Čechových sadů v sousedství Havlíčkovy ulice je jednou z prvních staveb oslavující osvobození v Československu po druhé světové válce. Památník, zapsaný na seznam nemovitých kulturních památek, se nyní dočká značných úprav. Ty jej výrazným způsobem propojí s parkem.

Návrh úprav okolí památníku spočívá v odstranění stávajících zpevněných ploch, které jsou ve špatném technickém stavu, a jejich nahrazení dlažbou s porůstající trávou,“ popsal náměstek primátora Aleš Jakubec.

O celkové náklady se podělí město a Ruská federace. Restaurování by se mělo uskutečnit ještě letos, zatímco úpravy okolí památníku přijdou na řadu v roce příštím.

Olomouc městem seniorů?

Olomouc usiluje o další titul. Po roce 2015, v němž získala titul Obec přátelská rodině, chce nyní zacílit na další kategorii soutěže vyhlašované Ministerstvem práce a sociálních věcí. Vítězství přitom přinese nejen zisk titulu, ale také penežní odměny ve výši dvou miliónů korun. „Tato částka by tak mohla významně podpořit naše další plánované aktivity pro seniory,“ prozradil náměstek primátora pro oblast sociálních věcí Ladislav Šnevajs.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Michaela Valsová, Archiv města Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.