sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pokutu za promenádu slonů uložil po Olomouci i Přerov. Hynek Navrátil z cirkusu Humberto zaplatí šest tisíc

Za promenádu tří slonů v centru Přerova uložil přerovský magistrát zástupcům cirkusu nepravomocně pokutu 6000 korun. Jejich akci vyhodnotil jako přestupek na ochranu zvířat proti týrání, řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Vycházka slonů, které na volno doprovázeli ošetřovatelé, vyvolala rozruch ve městě na začátku května. Při cestě na náměstí a zpět zablokovali kruhový objezd a způsobili podle strážníků chaos v dopravě. Podobná událost se o několik týdnů později v centru Olomouce nejprve obešla bez sankcí, ale cirkus dostal za pochodující slony uprostřed Olomouce nakonec také pokutu, a to na popud organizace Hlas Zvířat.

„Pořadateli 'veřejného' vystoupení slonů, kteří se 3. května promenádovali po Přerově, byla zatím nepravomocně uložena pokuta za spáchání přestupku na ochranu zvířat proti týrání. Jedná se o pokutu ve výši 6000 korun, která směřuje k pořadateli tohoto defilé Hynku Navrátilovi z cirkusu Humberto," uvedla mluvčí radnice.

ČTĚTE VÍCE: Tři sloni se procházeli v centru města, způsobili chaos v dopravě

Úředníci přestupek projednávali na podnět krajské veterinární správy, na kterou se obrátili strážníci. Slony chovatelé na procházce vedli z parku Michalov na centrální náměstí TGM, kde zvířata pod okny městské policie pila z kašny. Podle strážníků to byla nehlášená a nezodpovědná akce cirkusu, kterou hlídka kvůli bezpečnosti ihned ukončila. Vůz městské policie pak slony doprovodil zpět k cirkusu. „Kroutíme nad tím hlavou doteďka. Někdo by to mohl řešit i jako obecné ohrožení, slon není kočka nebo pes," řekl tehdy zástupce velitele městské policie Miroslav Komínek.

ČTĚTE VÍCE: Cirkus dostal na popud organizace Hlas Zvířat za pochodující slony uprostřed Olomouce pokutu

Podobnou estrádu s trojicí slonů předvedli zástupci téhož cirkusu v centru Olomouce, město to však nejprve jako přestupek nehodnotilo. „Na účastníky akce se vztahuje ustanovení zákona o silničním provozu, jedná se o část o vedení a hnaní zvířat. V souvislostí s akcí jsme přijali oznámení od pracovníka Dopravního podniku města Olomouce o znečištěných kolejích trusem, než hlídka přijela na místo, došlo k nápravě ze strany pracovníků cirkusu a věc se tak obešla bez dalšího řešení," řekl tehdy mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

O několik dní později se však do věci vložila organizace Hlas zvířat, která hájí práva zvířat. „V pátek 29. 06. 2018 nám bylo Magistrátem města Olomouce, odborem životního prostředí (ŽP MMO) sděleno, že naše podezření o porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, shledali důvodným, a cirkusu uložili správní trest pokuty. Současně byl náš podnět ze strany ŽP MMO rozeslán i na jiná příslušná pracoviště olomouckého magistrátu," píše se na webu Hlasu zvířat.

Autoři | Foto Městská policie Přerov, Městská policie Olomouc

Štítky sloni, cirkus, pokuta, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.