pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO/VIDEO: K požáru lesa na Olomoucku vyrazilo šest jednotek hasičů

Zásah šesti jednotek si vyžádal požár lesního porostu v katastru obce Dolany na Olomoucku, poblíž Jívové. Kouř byl podle hasičů pozorovatelný z velké dálky, například až z Olomouce. Na místo vyrazili hasiči z Olomouce a Šternberka. Pomoc rovněž zajišťují dobrovolní hasiči Dolany, Bohuňovice, Bělkovice-Lašťany a Velká Bystřice.

„Hasiči likvidují požár na ploše zhruba 100 x 100 metrů v těžce přístupném svahovitém terénu. Plameny pohltily část starých pařezů, nové výsadby a okolní hustě prorostlé hrabanky. Místo události si jednotky rozdělily na několik hasebních úseků ke kterým postupně dojíždějí cisterny z vodou. Doprava vody k požářišti je vyřešena kyvadlově z nedalekých vodních zdrojů v Jívové,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, místo se nachází v méně turisticky přístupné lokalitě. Rozloha požářiště dosáhla tedy plochy jednoho hektaru, po dohodě s majiteli byla výše škody určena v částce 170 tisíc korun, uchráněné hodnoty jsou vysoké a to 2 miliony korun. Vše se prozatím obešlo bez zranění,“ dodal Hošák.

Foto HZSOL

Štítky požár, les, škoda, Olomouko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.