úterý 7. května 2024 Stanislav

V Přerově se postaví nová hasičská zbrojnice za více jak 200 milionů korun

V Přerově se začne budovat nová hasičská stanice v hodnotě 196 milionů korun bez DPH, zaplacena bude z evropských peněz. Stát by měla do konce příštího roku v katastru přerovské místní části Újezdec. Dosavadní sídlo přerovských hasičů je v ulici Šířava a podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové již nevyhovuje. Hasiči na Šířavě sídlí už déle než 70 let.

Stavební firma se do práce pustí v polovině září, nová hasičská stanice by měla v Újezdci být za 400 dnů. „Součástí nové požární stanice budou prostory pro zajištění souvisejících činností Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, prostory pro krizové řízení a prostory pro výcvik a odbornou přípravu," informovala dnes mluvčí hasičů.

Moderní novostavba bude mít zázemí pro umístění speciální techniky, dostatečný prostor zde bude i pro nasazení sil a prostředků hasičů. „Bude tak tedy zajištěna rychlejší doba výjezdu jednotky při vyhlášení poplachu," doplnila Hacsiková.

Hasiči v Přerově sídlí v objektu přerovské vodárny v ulici Šířava od roku 1932. Objekt byl postupem času různě stavebně upravován tak, aby splňoval požadavky rozrůstajícího se požárního sboru. Stanice přesto již pro jejich potřeby není vhodná, ať už kvůli zázemí pro techniku či zázemí mužstva. Kapacitně už neodpovídá ani zvyšujícímu se počtu zdejších hasičů. V současné době slouží na stanici 45 příslušníků.

Přerovští hasiči mají pod sebou rozsáhlou oblast, kterou zahrnuje i soutok řeky Moravy a Bečvy. Je nedaleko Troubek, jež byly nejpostiženější obcí při katastrofálních povodních v roce 1997. Povodně rozí po celém toku Bečvy každým rokem při rychlém tání sněhu a posunu ledové masy, dodala Hacsiková. Oblast je hustě osídlena a je důležitým železničním dopravním uzlem. Regionem také vede dálnice D1 i další hlavní tahy.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky hasiči, Přerov, zbrojnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.