čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO/VIDEO: Ve Fakultní nemocnici hořelo, naštěstí však jen cvičně. Hasiči absolvovali akci „Evakuace 2018"

V pátek 7. září 2018 proběhlo v olomoucké fakultní nemocnici cvičení jednotek požární ochrany s názvem „Evakuace 2018“.

Námětem cvičení byl požár v čistící místnosti na oddělení II. interní kliniky ve 3. nadzemním podlaží, který detekovalo čidlo elektrické požární signalizace. Po potvrzení požáru zaměstnanci nemocnice vyslalo Krajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje na místo události profesionální hasiče ze stanice v Olomouci. Ti po příjezdu zlikvidovali požár, spolu se zaměstnanci nemocnice se podíleli na evakuaci 15 pacientů (evakuovaní nebyli reální pacienti, šlo o figuranty) podle předem stanoveného evakuačního plánu a odvětrávali zakouřené prostory.

Cílem cvičení bylo prakticky procvičit postupy zasahující jednotky a zaměstnanců Fakultní nemocnice Olomouce v případě vzniku požáru s nezbytnou následnou evakuací. Hasiči mimo jiné prověřovali plánované dojezdové časy, evakuaci osob z objektu, komunikaci a součinnostní vazby mezi zaměstnanci nemocnice.

Do cvičení se prakticky zapojilo 15 hasičů pouze z hasičské stanice v Olomouci. Za Fakultní nemocnici Olomouc se akce účastnilo 15 figurantů, 8 zdravotnických a 5 nezdravotnických pracovníků a dalších zhruba 15 zaměstnanců bylo v rámci vyhlášené pohotovosti kontaktováno telefonicky. „Cvičení při simulaci mimořádné události je jedinou reálnou možností ověřit v rámci nemocnice nastavené algoritmy a postupy k jejímu řešení. V průběhu cvičení jsme prověřili schopnost reakce zaměstnanců v případě požáru, komunikační kanály uvnitř nemocnice i směrem k HZS Olomouckého kraje, dále součinnostní vazby mezi jednotlivými zdravotnickými a nezdravotnickými pracovišti, poskytování informací příslušníkům HZS a spolupráci při evakuaci pacientů. Přínosem každého cvičení je zejména odhalení nedostatků, na jejichž základě budou provedeny úpravy postupů a edukace zaměstnanců nemocnice. Již nyní lze kladně hodnotit aktivní a vstřícný přístup zaměstnanců nemocnice k přípravě a průběhu cvičení,“ uvedla garantka krizového řízení Fakultní nemocnice Olomouc Jarmila Kohoutová.

Mimořádnost cvičení byla podle jejích slov dána tím, že se odehrálo ve zbrusu nové budově II. interní kliniky gastroenterologie a geriatrie, která byla slavnostně otevřena pouhé tři dny před samotným cvičením. „Měli jsme tak unikátní příležitost k ověření instalovaných bezpečnostních technologií a prvků v nejmodernější budově nemocničního areálu,“ dodala Kohoutová.

Na podrobné vyhodnocení cvičení je zatím brzy, nicméně vedoucí cvičení jiří Osyka po ukončení akce řekl: „Cvičení splnilo svůj účel a určitě nebylo poslední. I když je na podrobné hodnocení akce ještě příliš brzy, získané poznatky nezapadnou. Hasiči i Fakultní nemocnice Olomouc je přenesou do svých dokumentací a věřím, že u podobných událostí budeme zasahovat vždy jen cvičně.“

Tisková zpráva | Foto HZSOL | Zdroj HZSOL

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, cvičení, Evakuace 2018, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.