čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Blíží se listopad, policie varuje před kontrolami zimních pneumatik

Chladnější počasí začíná úřadovat a někteří řidiči už svá auta přezuli na zimní pneumatiky. Blíží se 1. listopad, tedy den, od kterého až do 31. března platí provoz vozidel v zimním období.

„To znamená, že pokud se v dané době na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo pouze se zimními pneumatikami,“ opakuje mezi motoristy známou formulaci policejní mluvčí Libor Hejtman.

U auta do tři a půl tuny musejí mít pneumatiky na všech kolech hloubku dezénu nejméně 4 mm, u vozidla, které převyšuje hmotnost 3500 kilo pak musí být na všech kolech hnacích náprav pneumatiky s hloubkou dezénu nejméně 6 mm. Povinnost neplatí pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

Pokuta až dva tisíce korun

Řidiči se od 1. listopadu do 31. března mohou setkat s dopravní značkou „Zimní výbava (C 15a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik.

„Pokud se řidiči chystají do hor, určitě by neměli zapomenout na sněhové řetězy. Ve vyšších polohách se mohou setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy (C 5a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola,“ upozorňuje mlvčí.

Policie chystá namátkové kontroly. V případě zjištění přestupku hrozí řidiči pokuta až do výše 2 tisíc korun.

Foto Pixabay.com

Štítky pneumatiky, zimní, doprava, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.