pátek 29. března 2024 Taťána

Policisté se během dopravní bezpečnostní akce zaměřili na chodce a řidiče, jezdilo se na červenou

V úterý, středu i čtvrtek proběhla dopravní bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili jak na chodce, tak řidiče. A to na křižovatkách a železničních přejezdech.

V úterý a ve středu se konala dopravní bezpečnostní akce. Dopravní policie se zaměřila mimo jiné i na pohyb chodců a jízdu řidičů na křižovatkách, které jsou řízeny semafory. Během kontroly se dopustilo přestupku dvaadvacet řidičů a z toho jedenáct řidičů projelo křižovatkou na červenou. Celkově bylo uděleno na pokutách 16 600 korun. Tato akce se bude letos ještě několikrát opakovat.

Ve čtvrtek dopoledne se policie zaměřila na kontrolu železničních přejezdů na Olomoucku. Akce se zúčastnila dopravní policie společně s budoucími kolegy z policejní školy. Na akci se podíleli i pracovníci Správy železniční dopravní cesty. Policisté v civilním autě v barvách Policie České republiky kontrolovali, zda řidiči respektují světelnou signalizaci a dodržují rychlost při přejezdu přes přejezd.

Pokud na přejezdu nesvítí bílé přerušované světlo, musí řidič ve vzdálenosti padesáti metrů před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 30 km/hod. Svítí-li však bílé světlo signálu, smí padesát metrů před železničním přejezdem a pří jeho přejíždení jet rychlostí až 50 km/hod. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.

 

 

 

 

Pracovníci SŽDC pak rozdávali řidičům drobné dárky, aby si vždy pamatovali, že je nutné před železničním přejezdem respektovat výstražné zvukové i světelné zařízení a také dodržovat nejvyšší povolenou rychlost v daném místě. Během této akce policisté zkontrolovali celkem 162 aut a vyřešili 37 přestupků. Z toho se ve třech případech jednalo o chodce, kteří přecházeli přes železniční přejezd v době, kdy svítilo červené světlo. V jednom případě dokonce vjel řidič na přejezd, když svítilo červené světlo a zvuková signalizace zakazovala vjezd.

Také řidiči hřešili tím, že překročili nejvyšší povolenou rychlost při jízdě přes přejezd a nebo nepoužili bezpečnostní pásy. Deset řidičů dokonce nemělo auto ve vyhovujícím technickém stavu. Jen v letošním roce došlo k sedmi dopravním nehodám na železničím přejezdu.

Autoři | Foto PČR

Štítky doprava, železnice, přejezd, policie, kontrola, akce, semafory, křižovatka, rychlost

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.