úterý 19. března 2024 Josef

V hlavní roli škrabka a smetáček aneb jak a co očistit v zimě na autě, abyste nedostali pokutu

Podle průzkumů jsou v zimě řidiči agresivnější než v létě. Každý rok se s příchodem zimy musí totiž potýkat s nepříjemnou povinností - očistit auto před tím, než vyjedou na silnici. Když jsou okna namrzlá a musí se oškrábat led, řidiče to sice stojí nejen úsilí a čas, ale taková důsledná příprava se rozhodně vyplatí. Často se však stává, že řidiči tuto přípravu před vyjetím na silnici podcení.

Nejen, že přes špatně očištěná okýnka špatně uvidíte, což může vést i k dopravní nehodě, ale navíc tím porušíte zákon. Od února 2016 platí novela, která zakazuje jízdu se zamrzlými okny a sněhem na autě.

Řidič podle § 5 odsts. 2 písm. i,j - zákona  č. 361/2000 Sb. nesmí:

i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Než vyjedete na silnici, očistěte si auto od sněhu a ledu. Sníh ani námraza nesmí bránit ve výhledu dopředu, dozadu ani do stran. To platí dvojnásob pro řidiče nákladních aut, dodávek či tahačů s návěsem. U aut s plachtovou střechou hrozí, že se vytvoří kaluže vody, která snadno zamrzne a vytvoří se velký kus ledu, který se během jízdy může uvolnit a způsobit velkou škodu.

Sníh ze střechy vašeho auta by mohl ohrozit chodce nebo i vás, protože by mohl sjet na přední sklo a bránit vám ve výhledu. Za špatně očištěné auto vám hrozí pokuta ve výši dva tisíce korun. Není tedy dobré očištění podcenit. Mnoha lidem se nechce si ráno přivstat kvůli této ranní rutině, ale je to opravdu potřeba. 

Než vyjedete, očistěte:

- všechna skla na autě (boční, zadní, přední a zpětná zrcátka)
- střechu auta
- návěs či vlek
- kapotu

Pokud nemáte garáž a vaše auto je celou noc zaparkované venku, budete mít po ránu více práce, ale nezoufejte. V boji se sněhem a ledem vám po celou zimu pomohou tito pomocníci:  

  • škrabka – na odstranění jinovatky a lehké námrazy
  • smetáček – na odstranění prachového sněhu
  • lopatka – na odstranění sněhové čepice
  • protinámrazová fólie – jako prevence proti námraze
  • speciální přípravky – rozmrazovač skel, rozmrazovač zámků
  • rukavice – tu uvítáte při delším čištění vozu

Než začnete, nastartujte a zapněte foukání na přední sklo. Led bude tát zespoda a škrábání vám tak zabere méně času. Navíc se tak vyhnete možnému poškrábání skla. Pokud na námrazu nestačí ani škrabka, polijte sklo odshora rovnoměrně vlažnou vodou. Voda nesmí být horká! Pakliže vám zamrznul zámek a nemůžete se dostat do auta, použijte rozmrazovací přípravek. Pokud ho nevlastníte, nahřejte klíč nad zapalovačem. Když zámek zakápnete trochou oleje, předejdete tak jeho zamrznutí.

Štítky námraza, led, čištění, auto, doprava, policie, zákon, řidič, výhled, bezpečnost, pokuta, sníh

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.