čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Muž během jednoho večera ukradl hned dvě auta, s oběma boural

Velmi kuriózní případ má za sebou policie v Zábřehu. Muž tam totiž během jednoho večera ukradl hned dvě auta, s oběma však boural, přičemž při druhé jízdě ještě jedno auto poškodil.

Celý případ začal tím, že pětadvacetiletý muž narazil v jednom z firemních areálů v Zábřehu na nezamčené auto značky Škoda Felicia, ve kterém našel i klíče. „O několik minut později s ním ale v Dubicku havaroval. Poté, co během jízdy na Uničov v levotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy, vyjel ze silnice a pravou přední částí vozu narazil do zídky oplocení rodinného domu. Z místa nehody rychle utekl, protože si byl vědom, že má uložen platný zákaz řízení. Přivolaným policistům ani psovodovi se služebním psem se řidiče, který tuto havárii způsobil, bohužel nepodařilo dohledat," popsala situaci policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

O několik hodin později v Dubicku muž ukradl další auto značky Lada Niva, a to tak, že vnikl na soukromý pozemek rodinného domu a poté, co si otevřel vjezdovou bránu, vydal se do ulic. „Tam, aby učinil vozidlo méně nápadným, jej vybavil novými potahy sedadel a přední část vozu přestříkal namodro," řekla Vybíhalová.

Následující den odpoledne se vydal na vyjížďku společně se svým známým. Při té příležitosti však poškodil vozidlo značky Audi, jehož řidiči nedal v křižovatce ulic Tunklova a Na Křtaltě přednost v jízdě a z místa nehody odjel neznámo kam. 

„Zhruba o hodinu později už ale takové štěstí neměl. Průjezd odcizeného vozidla totiž na Štítecku zaznamenala hlídka zábřežských policistů vracejících se z prošetření jiné události. Po provedení prvotního šetření k odcizenému vozidlu policisté oba muže zadrželi. Řidič se na místě podrobil orientační dechové zkoušce, která vyloučila, že by řídil pod vlivem alkoholu. Jak orientačnímu testu na přítomnost drog, tak lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se odmítl podrobit. Provedenou lustrací policisté navíc zjistili, že má řidič uložen platný zákaz řízení," popsala rozhodující okamžik Jiřina Vybíhalová.

Škoda způsobená na oplocení rodinného domu byla předběžně vyčíslena na 30 000 Kč, na voze Škoda Fabia na 15 000 Kč. Na vozidle značky Audi byla škoda předběžně odhadnuta na částku 30 000 Kč. Na voze Lada Niva prozatím nebyla způsobená škoda přesně vyčíslena. 

Po prověření veškerých okolností případu policisté 25letému muži ze Šumperska sdělili podezření ze spáchání trestných činů neoprávněné užívání cizí věci, porušování domovní svobody a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny a odsouzení mu za takové jednání hrozí podle trestního zákoníku, mimo jiné, až tříletý trest odnětí svobody.

Autoři | Foto PČR

Štítky nehoda, krádež, havárie, doprava, krimi, Zábřeh, Dubicko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.