pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Rozbitý průtah Šternberkem se bude opravovat. Začít by se mohlo už v létě

Rozbitá cesta přes Šternberk po Věžní ulici projde letos zásadní rekonstrukcí. S opravou vytíženého průtahu chce Olomoucký kraj začít v létě. Rekonstrukcí projde silnice II/444 v ulici Věžní, a to v úseku od ulice Olomoucké za železniční nadjezd před křižovatkou, při odbočení na Uničov.

„Na investici se bude z větší části podílet Olomoucký kraj, investovat bude také město Šternberk. Krajská rada už schválila zadávací podmínky soutěže. Její vítěz dostane zakázku na starosti,“ přiblížil postup hejtman Ladislav Okleštěk.

Krajský rozpočet počítá s náklady ve výši 90 miliónů korun, město Šternberk má investovat dalších zhruba třiadvacet miliónů. Obě částky ale budou nakonec zřejmě nižší, a to právě díky soutěži na dodavatelskou firmu, ve které je hlavním parametrem cena.

„S realizací opravy průtahu chceme začít ještě letos. Dokončení akce plánujeme na rok 2021,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Součástí rozsáhlého díla je vybudování nových okružních křižovatek v křížení s ulicí Nádražní a Uničovská. Dále stavba řeší nová parkovací místa, cyklostezku, včetně nových chodníků a zelených ploch.

V rámci stavby budou provedeny také opravy stávajících mostů. Jedná se o most ev. č. 444-025 přes Sitku a most ev. č. 444-24 přes železniční trať. Celkové řešení si vyžádá několik úprav a přeložek stávajících inženýrských sítí. Mimo jiné se jedná o kanalizaci, plynovod, veřejné osvětlení, podzemního vedení VN a NN, slaboproudu CETIN a UPC. V rámci prostorových změn bude také provedeno nové oplocení dotčených objektů a z bezpečnostních hledisek doplněny krizové úseky zábradlím.

Výstavba průtahu bude rozdělena na dvě etapy, se stavbou by se mělo začít v červenci. Na řadě je teď výběrové řízení zhotovitele. Pro letošní rok 2019 se počítá s výstavbou I. etapy plánovaných oprav, v rozsahu od ulice Olomoucké po křižovatku s ulicí Nádražní.

„Nové veřejné osvětlení, nové prvky pro imobilní osoby, dojde i ke kácení současné zeleně,“ popisuje plány starosta Stanislav Orság. Cestující kvůli stavbě čekají dopravní omezení a objížďky.

Foto Google Maps | Zdroj sternberk.eu

Štítky rekonstrukce, doprava, silnice, Věžní, Šternberk, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.