pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dálnice v Prostějově projde opravami. Dojde k demolici mostu i k rozšíření připojovacích pruhů

Na společném jednání zástupců Ředitelství silnic a dálnic a města Prostějova byly dohodnuty termíny i rozsah zamýšlených úprav dálnice D46 mezi Olomoucí a Vyškovem.

Demolice mostu a rozšíření připojovacích pruhů

„Projednali jsme úpravu mimoúrovňového křížení dálnice Prostějov – střed. Jedná se o dopravní uzel zahrnující napojení ulice Kralické na D46 u průmyslové zóny, mosty nad ulicí Kralickou a ulicí Leteckou a dále na sjezd a napojení D46 u Mechaniky. Zde bude provedena demolice mostu, nový most bude rozšířen tak, aby mohly být prodlouženy připojovací a odbočovací pruhy, zhruba na délku dvě stě metrů. Při sjezdu ve směru od Olomouce se uvažuje o napojení na ulici Kralickou, které je situováno na mostě nad železniční tratí a kde jsou nevyhovující rozhledové poměry s přikázaným odbočením vpravo do průmyslové zóny. Vozidla jedoucí do města se budou muset otočit na okružní křižovatce u Vitany. Odbočovací a připojovací pruhy u Mechaniky budou upraveny. V letošním roce plánuje ŘSD výběrové řízení na dodavatele, vlastní práce předpokládá v roce 2020 a 2021. Práce proběhnou v etapách, provoz obou směrů bude vždy sveden do jednoho pásu,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro dopravu Alena Rašková.

Úsek estakády od sjezdu Prostějov  střed po Prostějov sever 

„Zde bude provedena oprava mostních konstrukcí, povrchu vozovky, dilatačních spár apod. Práce budou koordinovány s pracemi na mimoúrovňovém křížení Prostějov – střed. S omezením provozu je třeba počítat po etapách tak, že provoz bude sveden vždy do jednoho jízdního pruhu,“ pokračuje Rašková. Součástí opravy bude i vybudování protihlukového opatření. Záměrem investora je zahájit práce na opravě estakády již v letošním roce.

Také napojení silnice u Tesca se dočká opravy

„Půjde o demolici mostu, prodloužení připojovacího a odbočovacího pruhu, bude vybudována nová okružní křižovatka –  jedna větev směrem do města, druhá směrem na Olomouc a další směrem od Olomouce na Brno. Tyto práce budou prováděny až po ukončení úprav mimoúrovňového křížení v úseku Prostějov – střed a estakády, opět po etapách. Předpoklad realizace jsou roky 2022 a 2023,“ dodává náměstkyně pro dopravu Alena Rašková.

Předmětem jednání bylo i řešení osvětlení D46, které je v současné době nefunkční. Je navrženo nové osvětlení větví na mimoúrovňovém křížení, nikoliv na estakádě.

Tisková zpráva | Foto MMPv | Zdroj prostejov.eu

Štítky doprava, opravy, dálnice, D46, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.