pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Policisté rozdávali reflexní prvky. Snaží se snižovat počet nehod

Ve snaze snížit počet nehod s účastí chodců a cyklistů se policisté zaměřují právě na tyto nejzranitelnější účastníky silničního provozu a zjišťují, jak jsou vybaveni na provoz zejména za snížené viditelnosti.

„Dnes brzy ráno na vytipovaných místech připomínali kontrolovaným povinnost být vybaven reflexními prvky a povinnou výbavou jízdního kola za snížené viditelnosti," uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Co říká zákon?

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu za pozemních komunikacích.“ Za porušení této zákonné povinnosti hrozí neoznačenému chodci na místě až dvoutisícikorunová pokuta.

S ohledem na bezpečnost chodců policisté zdůrazňovali, že za sníženou viditelnost je třeba považovat nejen noční dobu, ale také soumrak, svítání, silný déšť, mlhu a další nešvary počasí. Upozorňovali také na vhodnost nošení barevně výrazného oblečení opatřeného reflexními prvky. Cyklistům zase připomínali, aby věnovali dostatečnou pozornost intenzitě osvětlení jízdních kol. Užití takzvaných „bludiček“ pro ně může představovat velké riziko.

Foto PČR

Štítky nehody, chodci, cyklisté, reflexní prvky, doprava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.