sobota 20. dubna 2024 Marcela

Po měsících soudních sporů mohou točnu v Lýskách využívat autobusy

Autobusová točna v Lýskách může po čtyřech měsících soudních sporů začít sloužit svému účelu. Majitel sousedního pneuservisu, který stavbu v blízkosti své firmy nechtěl, už má v ruce zamítnutou žalobu na zrušení stavebního povolení.

Pro Přerov to znamená výhru. Může točnu kolaudovat a následně i využívat ke svému účelu, tedy k otáčení autobusů. Točna městské autobusové dopravy byla v místní části Lýsky postavena vloni v prosinci, a to nákladem 1 milion 233 tisíc korun. Vybudována byla z bezpečnostních důvodů.

Až dosud museli lidé chodit na zastávku přes frekventovanou silnici – a když se před časem začala v blízkosti Lýsek stavět dálnice, situace se stala ještě riskantnější. Proto si místní občané prosadili, aby zastávka byla v intravilánu obce – to ale přineslo nutnost vybudovat točnu, na níž by se mohl autobus vytočit. Zatímco lidé z Lýsek byli za tuto stavbu rádi, majitel firmy sousedící s točnou se rozhodl bránit – podal proti stavebnímu povolení správní žalobu a doufal, že soud zakáže stavbu využívat. Pak ale nastala paradoxní situace.

Krajský soud v Ostravě této žalobě proti stavebnímu povolení doopravdy přiznal 17. ledna letošního roku odkladný účinek - prakticky řečeno zakázal Přerovu točnu stavět, jenže ta už byla více než měsíc postavená, což soudce nevěděl. Nastala tak absurdní situace, která nakonec znovu skončila na stole Krajského soudu v Ostravě, a ten už v této věci rozhodl.

V pondělí 6. května jsme obdrželi rozsudek, kterým byla zamítnuta žaloba firmy Sibom na zrušení stavebního povolení na točnu v Lýskách. Pro nás to znamená jediné – můžeme kolaudovat a posléze i užívat tuto stavbu,“ potvrdil primátor města Přerova Petr Měřínský. Úředníci přerovského magistrátu předpokládají, že stavba bude ještě tento týden zkolaudována a první autobus se na točně otočí už koncem května.

Tisková zpráva | Foto prerov.eu | Zdroj prerov.eu

Štítky doprava, autobus, točna, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.