úterý 19. března 2024 Josef

Stavba severního obchvatu Prostějova začne v srpnu. Bude stát 400 milionů

Stavba dlouho plánovaného severního obchvatu Prostějova, který odvede značnou část dopravy z přetíženého centra města, bude kvůli archeologickému průzkumu zahájena s několikatýdenním zpožděním v srpnu. To dnes sdělil primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO). Severní obchvat Prostějova má podle dřívějšího odhadu stát zhruba 400 milionů korun, z toho 300 milionů pokryje dotace z evropských fondů určených na integrované teritoriální investice.

Zahájení stavby obchvatu bylo podle Rozehnala posunuto na srpen kvůli archeologickému průzkumu v jeho okolí. „Tento posun umožní taktéž uskutečnit sklizeň na polích, kterých se výstavba severního obchvatu týká. Jedná se o menší zpoždění, nicméně vzhledem k charakteru stavby na takzvané zelené louce se zcela jistě dožene," míní Rozehnal.

Stavba obchvatu zabere zhruba dva roky. Severní obchvat Prostějova bude měřit více než tři kilometry. Jeho trasa povede od obchodní zóny nedaleko dálnice směrem na západ až k hlavní silnici na Konici.

Pozemky pro stavbu obchvatu postupně vykupoval Olomoucký kraj i prostějovská radnice. Jednání s majiteli parcel byla náročná a některé pozemky musely být nakonec vyvlastněny.

Chystaný obchvat Prostějova je důležitý pro odklon dopravy z centra města, kterým denně projíždějí tisíce automobilů. Centrum Prostějova patří dlouhodobě k místům s nejhorším stavem ovzduší v regionu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, silnice, doprava, správa, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.