pátek 26. dubna 2024 Oto

Oprava rozvodů tepla v části Přerova zkomplikuje dopravu

Dopravu v části Přerova v letních měsících zkomplikuje plánovaná výměna dosluhující parovodní soustavy za horkovodní potrubí.

Kvůli rekonstrukci rozvodů tepla bude v několika ulicích včetně nábřeží Edvarda Beneše na pravém břehu řeky Bečvy přechodně zaveden jednosměrný či kyvadlový provoz. S omezením musí v této části Přerova počítat i chodci sdělil přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Chystaná rekonstrukce potrubí na pětikilometrové trase je rozdělena na několik částí, aby co nejméně ovlivnila provoz v ulicích města. „Nechtěli jsme, aby realizátor uzavřel pro dopravu celé nábřeží Edvarda Beneše, které bude stavbou nejvíce dotčeno. Proto jsme se s Veolií dohodli, že práce budou rozfázovány tak, aby úplná uzavírka nebyla nutná," uvedl Navrátil.

Řidiči ale podle Navrátila přesto musejí v této části Přerova počítat s jednosměrným či kyvadlovým provozem, s krátkodobými uzavírkami částí jízdního pruhu při provádění finálních úprav povrchu vozovek a s menším počtem míst k parkování. Letošní etapa rekonstrukce rozvodů tepla se týká pravého břehu řeky Bečvy, odkud jsou zásobováni teplem odběratele v ulicích Svépomoc, Velká Dlážka, Kopaniny a Osmek.

Trasa rekonstruovaného potrubí prochází ulicemi Fügnerova, Mervartova, nábřeží Edvarda Beneše, nábřeží Rudolfa Lukaštíka, Brabansko, Za Mlýnem, Kopaniny a Osmek. „Souběžně s touto stavbou bude letos realizována i další část rekonstrukce v ulicích Velké Novosady a Polní, která zasáhne rovněž ulice Cukrovarská, Čapka Drahlovského, Tržní a most Legií," podotkla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Přestavba starého parovodu na moderní horkovod byla v Přerově zahájena v roce 2018 a ukončena má být do tří let. Horkovodní soustava je podle Chalupové efektivnější a šetrnější k životnímu prostředí. Přerov už nyní každý den sužuje přetížená doprava, kdy především v ranních a odpoledních špičkách stojí řidiči v kolonách desítky minut. Svou roli v tom hraje i dlouhodobé uzavření hlavního tahu v Polní ulici. I přes zákaz kamionové dopravy se tak ucpávají silnice v centru.

Neutěšenou dopravní situaci ve městě v podobě dlouhých kolon by měla v budoucnu vyřešit dostavba vnitřního průtahu městem a zbývajících dvou dálničních úseků D1. Jde o úsek mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem, který se již staví, a z Říkovic do Přerova, kde dosud není termín zahájení znám. Průtah má být dokončen v únoru 2021 a stát bude bez započtení DPH 358 milionů korun. Jde o investici, která sníží dopravní zátěž podjezdu pod železniční tratí díky výstavbě nové dvoupruhové estakády.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky doprava, rozvod, oprava, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.