čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Cyklostezka v Přerově bude po téměř dvou letech dokončena

Cyklostezka, která byla na podzim 2017 vybudována v ulici Velká Dlážka v Přerově, bude téměř po dvou letech konečně celistvá.

Zhruba půlkilometrový úsek dosud rozděloval chodník, který patřil státu. Město kvůli tomu jednalo s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových 12 let. Pozemek se radnici podařilo již převést bezúplatně do vlastnictví města, dělnici na stavbu nastoupili dnes. Chybějící úsek dokončí do 50 dnů, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Zhruba patnáctimetrový úsek chodníku rozděloval cyklostezku u hotelového domu Strojař. Město se snažilo získat pozemek 12 let, aby mohlo začít s budováním plánované cyklostezky. „V roce 2017 jsme ovšem měli možnost získat dotaci na tuto stavbu a o tu jsme nechtěli přijít, proto jsme se pustili do stavby i za cenu, že kousek cyklostezky doděláme později," uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Pozemek se městu podařilo získat bezúplatně do vlastnictví Přerova loni, zakázku poté musela radnice znovu zadat v soutěži. Cyklostezka, která propojuje střed města s ulicemi Velká Dlážka a Lipnická, přišla město na 6,2 milionu korun. Přerov na ni získal dotaci ve výši 90 procent nákladů.

Propojení cyklostezky, které se právě realizuje, přijde na 469.000 korun. Není to ale jen cena za toto propojení. V částce je i sjezd na ulici Brabansko, nákup dvou laviček, odpadkového koše a sadové
úpravy,
" doplnil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Zhruba půlkilometrovou cyklostezku začalo město budovat v říjnu 2017 za kruhovým objezdem u hotelového domu Strojař. Práce poté postupovaly ve čtyřech etapách a zastavily se za autobusovou zastávkou poblíž pobočky městské knihovny na Velké Dlážce. Budovaná cyklostezka má šířku 2,5 metru. Navazovat na ni bude podjezd pod železniční tratí, který umožní cyklistům dojet do městské části Předmostí. Město na něj nedávno získalo od státu dotaci 11,3 milionu korun.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky doprava, cyklostezka, Velká Dlážka, Přerov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.