sobota 20. dubna 2024 Marcela

Z Přerova vyjedou cyklobusy, které cyklisty zavezou na Bumbálku nebo Bouzov

Cyklisté budou moci i letos využít cyklobusy, které pravidelně po celé léto vyrážejí z Přerova. Milovníky cyklistiky zavezou do horského sedla Bumbálka na hranici se Slovenskem a také do Bouzova na Olomoucku.

Na Bouzov cyklobus vyjel loni poprvé a podle přerovského cyklokoordinátora Jiřího Janalíka se osvědčil. Loni se oběma spoji svezlo téměř 500 lidí. Poprvé vyjede cyklobus 30. června, místa si mohou zájemci rezervovat už nyní. Loni během letní sezony vyjelo na obě trasy celkem 20 spojů cyklobusu. Na jeho provozu se podílí města Přerov a Lipník nad Bečvou.

Přerov s Lipníkem loni zaplatily za cyklobus 107 tisíc korun, z toho samotný Přerov 91 tisíc korun. Cyklobusem se z Přerova svezlo 469 lidí, z toho bylo 316 cyklistů," řekl Janalík.

Cyklisté se mohou letos cyklobusem projet každou sobotu na Bumbálku, odkud se mohou vracet po zhruba stokilometrové cyklostezce kolem řeky Bečvy zpět. V neděli a státní svátky mohou vyrazit zase na Bouzov, odkud je čeká zpáteční zhruba sedmdesátikilometrová trasa přes Litovelské Pomoraví kolem řeky Moravy.

Cyklobus, který může přepravit až tři desítky kol, funguje letos šestým rokem. O spoj byl každoročně obrovský zájem a místa v něm byla několik týdnů dopředu obsazena. Zájem však poslední dobou klesal, důvodem bylo i to, že spoj vyvážel cyklisty na stále stejné místo. Proto město loni rozšířilo trasu o Bouzov, což si vybrali v anketě sami cyklisté. Místu s pohádkovým hradem dali sportovci přednost před trasou do Moravského Berouna.

Omezen byl také rozsah spojů, dříve jezdil cyklobus již od začátku června do konce září. Jízdní řád cyklobusu je zveřejněn na webu společnosti Arriva Morava, kde si zájemci mohou v předstihu rezervovat místa, víkendové cyklobusy vyrážejí z Přerova vždy v 7:30. Jízdy cyklobusem mohou využít nejen cyklisté, ale i pěší. Do dalších let Přerov a Lipník uvažují o pořízení nového přívěsného vozíku, který by zajistil rychlejší nakládání kol a omezil by riziko jejich poškození, dodal Janalík.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklobus, Bouzov, doprava, Bumbálka, cyklista, kolo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.