středa 24. dubna 2024 Jiří

Letos od státu dostane Olomoucký kraj pouze poloviční dotaci na opravu silnic

Olomoucký kraj letos dostane od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pouze polovinu z původně plánovaných 241 milionů korun na opravu silnic druhé a třetí třídy, které spadají pod hejtmanství.

Kvůli nižší dotaci proto kraj nebude moci udělat všechny plánované opravy silnic. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes projednalo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Vláda podle hejtmanství původně slíbila ve státním rozpočtu vyčlenit čtyři miliardy korun na opravy krajských silnic. Olomoucký kraj tak počítal s dotací od SFDI v celkové výši bezmála 241 milionů korun. Nakonec ale vláda společně s výborem SFDI schválila dotace na silnice druhé a třetí třídy výrazně nižší.

Pro Olomoucký kraj je vyčleněno pouze 122,4 milionu korun. „Museli jsme proto sáhnout do seznamu chystaných akcí a vybrat ty, které nejvíce hoří. Jedná se například o opravy mostů, které jsou v havarijním stavu," řekl dnes zastupitelům hejtmanův náměstek Jan Zahradníček (ANO).

Loni Olomoucký kraj do oprav silnic druhé a třetí třídy investoval více než půl miliardy korun. Opraveny byly výtluky, mosty či opěrné zídky. Jednou z největších krajských akcí byla rekonstrukce silnice z Písečné do Velkých Kunětic na Jesenicku. Oprava pěti kilometrů vozovky a stavba nových autobusových zastávek a chodníků tam vyjde zhruba na 81 milionů korun. Plán oprav loni zahrnoval i příspěvek 254 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Odborníci odhadují, že jejich oprava bude stát přibližně 20 miliard korun. Kraj do rekonstrukce a údržby silnic v předchozích letech ročně s pomocí státních dotací investoval asi miliardu korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, silnice, peníze, dotace

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.