sobota 20. dubna 2024 Marcela

Řidič kamionu s třemi promile v krvi, který havaroval na dálnici u Prostějova, byl obžalován

Opilý řidič kamionu, který v lednu s více než třemi promile alkoholu v krvi havaroval na dálnici D46 u Prostějova, byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti.

Případ dostal prostějovský okresní soud, potvrdil jeho předseda Petr Vrtěl. Muž byl nakonec obžalován v nižší trestní sazbě, kde mu hrozí až pět let vězení. Jeho nehodě předcházela téměř dvacetikilometrové jízda z Tovačova na Přerovsku. Nikdo nebyl zraněn, škoda byla vyčíslena na zhruba 800 tisíc korun.

Vyšetřování nehody uzavřeli policisté koncem května, devětačtyřicetiletého řidiče navrhli obžalovat pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou odnětí svobody na šest měsíců až pět let. Vyšetřovatelé případ nakonec překvalifikovali, původně byl totiž obviněn podle mnohem přísnější právní kvalifikace, a to z obecného ohrožení, kdy mu hrozila sazba tři až osm let.

„Právní kvalifikace byla původně přísnější. Na základě provedeného vyšetřování byla nakonec zmírněna," řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek. Řidiče státní zástupce obžaloval v polovině června, případ už je na Okresním soudu v Prostějově. „Předpokládám, že do tří týdnů soudkyně, které byl spis přidělen, ve věci učiní nějaké úkony," řekl předseda soudu Vrtěl.

Nehoda se stala 25. ledna. Řidič, kterému policisté naměřili 3,2 promile alkoholu v dechu, vyjel nejprve s nákladním autem z Tovačova a poté jel přes Hrubčice a Bedihošť do Prostějova, kde se napojil na dálnici D46, kde po ujetí zhruba čtyř kilometrů sjel do příkopu. Na přívěsu měl naložené betonové panely, které se po převrácení vozu na bok vysypaly. Nikdo nebyl zraněn, při havárii však auto poškodilo svodidla v délce 60 metrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, soud, policie, kamion, nehoda, alkohol, promile

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.