úterý 19. března 2024 Josef

Oprava křižovatky v centru Olomouce zkomplikuje v létě dopravu

Automobilovou dopravu i provoz městské hromadné dopravy v centru Olomouce o letních prázdninách zkomplikuje oprava křížení tramvajové trati.

Na několik týdnů bude uzavřena křižovatka v centru města

Kvůli rekonstrukci bude několik týdnů uzavřena pro veškerý provoz Palackého ulice v křižovatce s ulicí Legionářskou, 8. května a třídou Svobody. Na rekonstrukci tramvajové křižovatky naváže oprava komunikace. Společná investice olomouckého dopravního podniku a města přijde na více než 20 milionů korun řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Rekonstrukce tramvajového křížení a přilehlých komunikací je rozdělena do dvou etap. Dělníci nejprve opraví výhybky, což si v této části Olomouce vyžádá výluku na tramvajové trati od 29. června do 17. srpna. „Současně projde rekonstrukcí i část vozovky v průjezdném profilu tramvajové trati," uvedla Štědrá.

Po rekonstrukce bude mít silnice i kolejiště povrch ze žulových kostek

V druhé etapě od 18. do 30. srpna dělníci rekonstrukci postupně dokončí a opraví chodníky v okolí komunikace. Tato část oprav bude znamenat už jen uzavírku komunikace pro automobilovou dopravu. „Provozu tramvají se tyto práce již nedotknou, protože práce v tramvajovém kolejišti by měly být v té době u konce," uvedl předseda představenstva olomouckého dopravního podniku Jaromír Machálek.

Tramvajová trať v délce 120 metrů projde opravou v místě od středového křížení na náměstí Hrdinů až k přechodu pro pěší v Palackého ulici. Po rekonstrukci bude mít komunikace i kolejiště povrch ze žulových kostek. Opravovat se bude i asfaltobetonový povrch od přechodu pro chodce až za tramvajové ostrůvky.

Silnice se bude opravovat kvůli špatnému technickému stavu

„Hlavním důvodem opravy komunikace je její špatný technický stav. Zejména část stávající dlážděné vozovky již nevyhovuje současnému zatížení silniční dopravou. Časté drobné opravy a předlažďování prodlužují životnost povrchu jen krátkodobě a nevedou k odstranění zásadních konstrukčních závad," řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Objízdná trasa pro automobilovou dopravu povede po Legionářské ulici do Hynaisovy a Wellnerovy ulice. V opačném směru z Palackého je vedena do Hynaisovy ulice. V ulici Pöttingova bude náhradní zastávka pro výlukový autobus MHD. Podrobnosti o provozu tramvají a autobusů MHD v době rekonstrukce křižovatky lidé najdou na internetových stránkách zde.

Autoři | Foto Facebook Dopravní podnik města Olomouce

Štítky doprava, silnice, oprava, křižovatka, tramvaj, trať

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.