úterý 19. března 2024 Josef

Po téměř devíti měsících byla slavnostně dokončena stavba cyklostezky ze Zábřeha do Leštiny

Po necelých devíti měsících od zahájení stavebních prací byla v úterý 25. června slavnostně dokončena stavba nové cyklostezky spojující město Zábřeh s obcí Leština. Cyklistům nově umožní bezpečně překlenout dvoukilometrový úsek, který je silně zatížen jak z hlediska nákladní tak i osobní automobilové dopravy.

Cyklostezka se nachází mimo zastavěné území a je vedena nejkratší možnou trasou paralelně s vedením silnice II/315. Stezka se skládá ze dvou samostatných projektů a to Cyklostezka Zábřeh – Leština, část Zábřeh a Cyklostezka Leština – Zábřeh, část Leština. Obě stavby se po mnohaletém zajišťování výkupů pozemků podařilo souběžně zkoordinovat.

Cyklostezka Zábřeh – Leština, část Zábřeh

Celková délka stezky budovaná městem Zábřeh je 739 metrů. Součástí zábřežské části cyklostezky je výstavba odpočinkového místa s mobiliářem, veřejného osvětlení a výsadba zeleně. Stavba stezky je okrajem průmyslové zóny a respektuje návaznosti, které z toho vyplývají, zejména budoucí umístění nové okružní křižovatky. Její konec je u odbočení komunikace k čistírně odpadních vod, kde na tento úsek navazuje cyklostezka budovaná obcí Leština.

„Nová cyklostezka do Leštiny přispěje k větší bezpečnosti cyklistů. Strategicky je důležitá pro napojení města Zábřeha a údolí Moravské Sázavy na páteřní Moravskou stezku vedoucí údolím Moravy, má tak významný sportovní a rekreační potenciál. Cyklistická doprava je také trvale udržitelná a šetrná k životnímu prostředí, což si uvědomujeme zvláště v souvislosti s negativními dopady klimatických změn, na které musíme reagovat,“ uvedl starosta František John.

Město Zábřeh připravilo generel cyklistické dopravy, který obsahuje návrhy projektů a opatření, která by město mělo v budoucnu na svém území realizovat. Cyklostezky a cyklistická doprava jsou jednou z priorit města.

Celkové náklady stavby, kterou realizovala společnost EUROVIA CS, a. s., činí 5,5 milionů korun včetně DPH. Městu se podařilo získat dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši bezmála 4 miliony korun, což je 85 % uznatelných nákladů akce. Na investici navíc přispěl z fondu na budování cyklostezek Olomoucký kraj částkou 930 tisíc korun.

Cyklostezka Leština – Zábřeh, část Leština

Úsek cyklostezky financovaný obcí Leština je dlouhý 1 300 metrů a jedná se o společnou stezku pro pěší a cyklisty. Cyklostezka začíná nájezdem z komunikace III. třídy směrem na Rájec, který je nasvětlen lampou na solární baterie. Na začátku i na konci leštinského úseku stezky jsou vybudovány odpočinkové zóny.

„Žádné nové dílo, obzvlášť cyklostezky, nevznikají snadno vzhledem k tomu, že pozemky, na nichž jsou cyklostezky budovány, vlastní soukromé osoby nebo stát. V našem případě se jednalo o velmi složitou záležitost, neboť úsek dlouhý 1,3 kilometru procházel celkem pětačtyřiceti pozemky a bylo nutné podepsat kupní smlouvu s více než stovkou vlastníků. Touto cestou bych proto velmi rád poděkoval především občanům, kteří pochopili význam a aktuálnost realizace celého projektu a za symbolickou cenu potřebnou část pozemků prodali,“ řekl starosta Pavel Hojgr.

Cyklostezku vybudovala společnost EKOZIS, spol. s. r. o. za 5,4 milionů korun včetně DPH. I tento úsek cyklostezky byl letos vybrán a získal dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury a část z celkových nákladů uhradí také Olomoucký kraj.

Tisková zpráva

Štítky doprava, cyklostezka, Zábřeh

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.