pátek 29. března 2024 Taťána

Senioři nad 65 let budou od pondělí jezdit olomouckou MHD zcela zdarma

Rada města Olomouce rozhodla o tom, že cestující od 65 let budou od 1. července jezdit městskou hromadnou dopravou v Olomouci zdarma. Dosud jezdili za polovinu z jednodenního až ročního běžného jízdného. Novinka bude platit i pro zónu 71 ve všech dopravních prostředcích Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. K cestování tramvajemi a autobusy bude cestujícím stačit osobní doklad.

„Chceme tímto krokem podpořit využívání hromadné dopravy a zároveň finančně vypomoci seniorům ke zlepšení kvality života. Jsem přesvědčen, že se to u bezpečné, komfortní a udržitelné formy veřejné dopravy vyplatí,“ pověděl primátor Mirek Žbánek.

Senioři mohou k prokázání totožnosti použít občanský průkaz, cestovní pas, průkaz DPMO nebo IDSOK, nebo jiný průkaz, který obsahuje fotografii a datum narození.

Zóna 71 Olomouc je nejen katastr města Olomouce, ale i území obcí Bystrovany, Bukovany, Horka nad Moravou, Samotišky, Skrbeň a Křelov-Břuchotín.

Základní jízdenka na MHD v Olomouci stojí 14 korun, měsíční přijde na 350 korun a čtvrtletní 900 korun. Zcela zdarma jezdí olomouckou MHD děti do 6 let věku. Zvýhodněnou přepravu mají v zóně 71 i čestní dárci krve, kteří cestují za 300 Kč ročně na tzv. Kapka Pas. Senioři do 65 let budou mít nadále nárok na zlevněné jednodenní až roční jízdné, což je 50 procent z běžného časového jízdného.

Foto Jindřich Karas

Štítky doprava, senioři, MHD, sleva, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.