sobota 20. dubna 2024 Marcela

Nová parkovací cyklověž u prostějovského nádraží by měla pomoci cyklistům

Stavbu cyklověže, která má lidem umožnit bezpečně a levně ukládat jízdní kola, plánuje radnice v Prostějově. Parkovací zařízení pro jízdní kola by mělo být umístěno u hlavního vlakového nádraží sdělil prostějovský primátor František Jura (ANO).

„S ohledem na tradici a další rozvoj cyklistické dopravy ve městě a požadavek rozšíření odpovídající infrastruktury se pustíme do pořízení analytických podkladů pro cyklověž, která by měla vzniknout v ulici Janáčkova," uvedl Jura.

Cyklověž u nádraží by podle radních doplnila integrovaný dopravní systém v Prostějově. Hodně lidí totiž po městě cestuje na kole. Radnice chce ale nejprve zjistit, jaký by o tento druh ukládání jízdních kol mohl být v Prostějově zájem.

Jde o to v první fázi zajistit potřebná data a podklady, které nám poskytnou informace ohledně kapacity cyklověže, možnosti jejího konkrétního umístění v ulici v návaznosti na dopravní spojení a docházkovou vzdálenost. Nedílnou součástí, která nás patrně čeká, jsou také případná majetkoprávní řešení," podotkl primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).

Parkovací domy pro kola jsou v českých městech v poslední době stále oblíbenější. První začal fungovat v roce 2013 v Hradci Králové. Později se tato bezpečná úschovna kol rozšířila i do dalších měst. Postavili ji například v Pardubicích, Lysé nad Labem, Třinci nebo Přerově.

U vlakového nádraží v Přerově je cyklověž k dispozici od prosince 2015. Od té doby ji využily desítky tisíc cyklistů. Přes kritiku ohledně financování a otázek kolem smyslu stavby tak cyklověž nakonec našla klienty. Například předloni v přerovské cyklověži bylo podle statistik města zaparkováno 23.258 kol.

Cyklověže většinou stojí u vlakových nádraží. Parkování pod střechou využívají především majitelé dražších kol, kteří je nechtějí nechávat zamčené před nádražím. Prostor věže totiž monitorují kamery městské policie. Součástí věže je automatický samoobslužný systém, uložení nebo vydání kola trvá asi půl minuty. Za úschovu lidé zaplatí ve většině měst pět korun za den, držitelé In-karty Českých drah mají úschovu zdarma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, cyklověž, kola, cyklisté, Prostějov, nádraží

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.