čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dnes začala výstavba severního obchvatu Prostějova. Otevřen by měl být v roce 2022

Několik tisíc automobilů by mělo denně projet po severním obchvatu Prostějova, jehož stavba dnes začala na okraji města. Dva a půl kilometru dlouhý obchvat po zprovoznění v roce 2022 sníží dopravu hlavně na frekventované Olomoucké ulici. Řekl to primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko). Investorem dopravního projektu za 355 milionů korun je Olomoucký kraj a prostějovská radnice jej spolufinancuje. Většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů.

Severní obchvat Prostějova bude měřit zhruba 2,5 kilometru. Jeho trasa povede od obchodní zóny nedaleko dálnice směrem na západ až k hlavní silnici na Konici. Obchvat Prostějova je důležitý pro odklon dopravy z centra, kterým denně projíždějí tisíce automobilů. Centrum Prostějova patří dlouhodobě k místům s nejhorším stavem ovzduší v regionu.

„Obchvat by měl ulevit centru města a hlavně Olomoucké ulici, po které denně projede více než 12 tisíc aut. Počítáme, že tam určitě nějaký úbytek bude. Uvidíme, jaká bude realita," uvedl Pospíšil. Stavební práce začaly proti původnímu plánu kvůli archeologickému průzkumu s několikatýdenním zpožděním. Stavba obchvatu má trvat 32 měsíců.

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) severní obchvat označil za nejvýznamnější dopravní projekt na Prostějovsku. Stát bude 355 milionů korun, přičemž dotace činí 269 milionů korun . „Obchvat bude přínosem pro město Prostějov, protože tranzitní dopravu nasměruje z centra bokem. Myslím, že na Olomoucké ulici a v centru Prostějova si lidé hodně oddychnou," řekl Okleštěk.

Přípravné práce na projektu severního obchvatu Prostějova zabraly úřadům dva roky. Bylo třeba vykoupit pozemky od 120 vlastníků. Pět pozemků pro obchvat bylo nakonec vyvlastněno. „Buď nebyli vlastníci, nebo jsme se nemohli dohodnout," řekl Pospíšil. Podle náměstkyně primátora Aleny Raškové (ČSSD) byla při výkupu nastavena rozumná cena za metr čtvereční.

„Cena půdy je tady maximálně 50 korun a vykupovalo se za 600 korun. Takže to byl přece jenom rozdíl a snad to některé ovlivnilo," řekla.

V budoucnu by podle Raškové měly vzniknout i navazující obchvaty obcí ve směru z Prostějova na Konici. Problém s vysokou hustotou dopravy trápí hlavně obyvatele v nedalekém Ptení. „Starostové obcí by chtěli, aby to šlo mimo obce, kde jim nyní auta jezdí u domů. To už by bylo ale tak k miliardě a bude to asi na další volební období," podotkla Rašková.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky ČR, stavby, silnice, doprava, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Smazaný uživatel

2.5 kilometru za 335 milionu korun pro par aut,to se urcite vyplatilo,kolik pak milionu spadlo do kapes byrokratum.

středa, 24. listopadu 2021, 22:38

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.