čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucký kraj uvažuje o instalaci vah na silnicích druhé třídy, demolují je kamiony

Olomoucké hejtmanství zvažuje, že nechá na třech místech silnic druhé třídy nainstalovat vysokorychlostní váhy nákladních aut. Chce zabránit tomu, aby po plánovaném zpoplatnění některých úseků silnic první třídy ničily krajské cesty přetížené kamiony. Investice do pořízení a instalace vah by měla přesáhnout 20 milionů korun. Novinářům to řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Podle něj hejtmanství ročně do oprav krajských silnic druhé a třetí třídy s pomocí finančního příspěvku státu investuje zhruba 1,2 miliardy korun. „My silnice opravujeme a je vysoká pravděpodobnost, že nám je zase budou ničit přetížené kamiony. Protože některé silnice první třídy podél dálnic D35 a D46 budou zpoplatněny mýtem, tak máme důvodnou obavu, že doprava se poté bude přesouvat na krajské silnice," uvedl Okleštěk.

Ze studie, kterou si hejtmanství nechalo zpracovat, vyplývá, že vysokorychlostní váhy by měly být instalovány v obou směrech na silnicích druhé třídy v Příkazech a Mladějovicích na Olomoucku a v Bedihošti na Prostějovsku. Podle odborníků vedou těmito obcemi krajské silnice, na které by se po zpoplatnění úseků nedalekých silnic první třídy mohla přenést část nákladní dopravy.

Cena jedné váhy se pohybuje kolem čtyř milionů korun a projektová dokumentace bude stát pět milionů korun. „Pokud by mělo být vše realizováno, tak bychom v rozpočtu museli počítat s částkou přes 20 milionů korun. Pokud se udělá projektová dokumentace na ta tří místa, tak se tím budeme zabývat dál," podotkl Okleštěk.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky doprava, stavby, správa, Olomouc, kamiony, váhy, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.