sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Přerově se staví pět bezpečnějších autobusových zastávek. Práce budou dokončeny do konce roku

Pět nových autobusových zastávek bude mít do konce letošního roku město Přerov.

Včera začali dělníci pracovat na novém stanovišti pro autobusy v místní části Lýsky - dnes se pak pustí do stavby dalších dvou zastávek u krytého bazénu. Dvě zastávky jsou už hotové a využívané. 

Lýsky, ležící čtyři kilometry od Přerova, mají od letošního roku novou autobusovou točnu, která slouží řidičům městské autobusové dopravy k bezproblémovému otočení. Co tu ale ještě chybělo, byla bezpečná zastávka – a do té se teď už pustila stavební firma.

Lýsky budou mít bezpečnou zastávku s přístřeškem chránícím proti větru a dešti

Tady je nutná hlavně úprava nástupiště, je třeba zvýšit nástupní hranu o dvacet centimetrů, aby se lidem lépe nastupovalo a vystupovalo. V zálivu dojde rovněž k odfrézování obrusné vrstvy a bude tu položen nový asfalt,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Po dokončení těchto prací má být na místo instalován zastávkový přístřešek, chránící čekající před větrem či deštěm. Práce tu budou probíhat do 10. listopadu, město za ně zaplatí 400 tisíc korun – a po dobu stavby nevzniknou cestujícím žádné komplikace, protože autobusová zastávka je provizorně postavena před opravovanou zastávku.

Na Kopaninách před bazénem vzniknou dvě zastávky

Další stavba začala na Kopaninách – přímo před bazénem. „Tam vzniknou hned dvě zastávky, jedna bude stát 889 tisíc korun a druhá 677 tisíc korun,“ informovala Irena Šikulová z přerovského magistrátu, která zároveň potvrdila, že i tyto zastávky bude mít stavební firma hotové do 10. listopadu – a ani v tomto případě nebude stavba pro pasažéry znamenat žádnou újmu, protože nastupovat a vystupovat budou moci v těsné blízkosti nově budovaných zastávek.

Jedna z těchto dvou zastávek bude přímo u bazénu, druhá naproti. U obou bude vybourána asfaltová vozovka v místě vyřazovacího úseku – a ta bude nahrazena novou konstrukcí ze žulové kostky. Součástí staveb bude i zadláždění nástupiště šedou zámkovou dlažbou a osazení nového přístřešku,“ vzpomněl radní pro dopravu Tomáš Navrátil. Zastávka, která je naproti bazénu, navíc změní svůj „status“ – až dosud tu totiž bylo jen dočasné stanoviště, které se po letech změní na trvalé.

Letos se už v Přerově vybudovaly dvě autobusové zastávky, které si vyžádaly i větší stavební úpravy v okolí. Ta v Kabelíkově ulici stála město 1 milion 297 tisíc korun a druhá - v Palackého ulici, která zahrnuje hned dvě stání pro autobusy - přišla na 1 milion 950 tisíc korun. Navíc se finišuje s přípravou další zastávky v ulici Brabansko, která se bude stavět zřejmě už příští rok na jaře.

Tisková zpráva | Foto prerov.eu | Zdroj prerov.eu

Štítky Přerov, zastávky, doprava, autobusy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.