čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

Most u Bristolu bude zatím otevřen jen pro městskou hromadnou dopravu a záchranáře

Nový most v Komenského ulici v Olomouci bude po dokončení posledních velkých stavebních úprav otevřen 18. prosince zatím pouze pro městskou hromadnou dopravu, vozidla integrovaného záchranného systému a chodce. Zkušební provoz potrvá do konce února, od března bude most otevřený i pro osobní dopravu. Sdělil to generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Původní most v Komenského ulici byl loni na jaře zbourán a důležitá dopravní tepna v této části Olomouce je od té doby kvůli tomu uzavřená. Nový most je součástí rozsáhlých protipovodňových opatření v okolí řeky Moravy nedaleko centra města.

Zkušební provoz vedení Povodí Moravy zdůvodnilo tím, že i po jeho otevření neutichne v bezprostřední blízkosti stavební ruch. „Jde nám především o bezpečnost obyvatel, účastníků silničního provozu a plynulost dopravy," uvedl Gargulák. Most v Komenského ulici podle něj není samostatnou stavbou, ale součástí projektu protipovodňové ochrany, na níž práce budou ještě několik let pokračovat. „Pokud bychom most otevřeli i pro osobní dopravu, docházelo by v rámci prací k různým dílčím omezením, která by v důsledku vyvolala v dopravě chaos," poznamenal Gargulák.

Zkušební provoz na mostě v Komenského ulici proto potrvá do konce února, od března bude most otevřený i pro osobní dopravu. Povodí Moravy o tom už informovalo radnici. „Je třeba si uvědomit, že v okolí mostu musíme ještě pracovat, přesouvat techniku, dělníky a most napojit na přilehlé komunikace. Je to dobrý a především bezpečný kompromis, který na jednu stranu pomůže dopravě a na druhou umožní dokončit potřebné práce," dodal šéf Povodí Moravy.

Rozhodnutí o pouze částečném zprovoznění mostu v Komenského ulici vedení radnice zklamalo. „Chtěli jsme, aby byl most otevřen plně. Ačkoliv uvedené technické důvody chápeme, byl bych raději, kdyby tudy mohla projíždět i osobní auta hned v prosinci. Jakožto samospráva ale nemáme žádné nástroje, jak toto rozhodnutí zvrátit, trvali jsme tedy alespoň na dohodě, že most bude stoprocentně a plně zprovozněn nejpozději k 1. březnu," uvedl primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce začala loni na jaře a má trvat čtyři roky. Stát bude zhruba 750 milionů korun. Součástí projektu je stavba dvou mostů v Komenského ulici a na nedaleké Masarykově třídě, výstavba hrází a protipovodňových zdí nebo rozšíření koryta řeky Moravy i nábřeží. Až po dokončení stavby a úplném otevření mostu v Komenského ulici se od března uzavře most na Masarykově třídě. Jeho stavba bude probíhat po polovinách. Předpokládané dokončení druhého mostu je v polovině roku 2022.

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky doprava, stavby, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.