neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: Silvestr v Olomouckém kraji byl z pohledu záchranářů klidný, hasiči se ale zapotili

Oslavy konce roku se v Olomouckém kraji z pohledu záchranářů obešly bez větších problémů. Zasahovali pouze u třech úrazů spojených s pyrotechnikou, šlo však o lehká zranění, řekl mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa. Hasiči naopak měli konec roku rušnější, na kontě mají několik zásahů u požárů od zábavní pyrotechniky. Jedna z petard vyletěla i na střechu šumperské radnice, řekl jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Policisté hodnotí oslavy jako poklidné.

Záchranáři zaznamenali v celém kraji za noc zhruba 75 výjezdů, což podle mluvčího odpovídá běžné noční službě. „Letošní silvestr byl velmi klidný, měli jsme srovnatelný počet výjezdů jako v noční směně, ani přes den nebyla zvláštní specifika. V kraji jsme zaznamenali tři úrazy spojené s petardami, šlo však o úrazy lehčího charakteru bez fatálních následků," uvedl mluvčí krajské záchranné služby. Ostatní úrazy byly spojené především s pády v podnapilosti.

Hasiči naopak v souvislosti s oslavami konce roku zaznamenali řadu výjezdů. Svou roli zde sehrála převážně zábavní pyrotechnika. Do terénu začali vyjíždět po 18:00. Nejčastěji to bylo k požárům odpadu, živých plotů, stromů či kontejnerů na odpad. „Do této doby evidujeme 18 těchto různých zahoření. Jen devět minut po půlnoci vyjely jednotky k ohlášenému požáru plotu od pyrotechniky do Ústí na Přerovsku. Poměrně nezvykle dlouhý zásah mají za sebou naopak hasiči na cyklostezce z Bohuňovic na Bělkovice-Lašťany při hašení staré lípy, s největší pravděpodobností také od zábavní pyrotechniky," uvedl mluvčí hasičů.

Jedna z petard skončila také na střeše šumperské radnice, odkud začal vycházet kouř. „Naštěstí zatoulanou petardu uhasil sníh a nedošlo k požáru, hasiči zde poté provedli důkladnou vizuální kontrolu," doplnil Hošák. Krátce po 02:00 vyjeli hasiči k požáru v panelovém době v Přerově, šlo jen o spálené potraviny. V Přáslavicích na Olomoucku ve stejný čas likvidovali hasiči zahoření malého přístřešku.

Hasiči evidují také pět dopravních nehod. K první vyjížděli hasiči ve 00:20 a u Kunčic na Šumpersku. Osobní vozidlo zůstalo na střeše, nikdo nebyl zraněn. K vyproštění nezraněné osoby z vozidla vyjeli hasiči také ke Křelovu, nehoda se stala také v Bohuslavicích na Prostějovsku a v Olomouci poblíž obchodního centra Globus. „Od 18:00 až do současnosti evidujeme 29 událostí, oproti jiným předešlým letům lze hovořit o nárůstu v počtu zásahů," dodal mluvčí hasičů.

Policisté hodnotí silvestrovské oslavy v Olomouckém kraji jako poklidné i co do počtu výjezdů. „Řešili jsme zahoření keřů nebo házení petard dětmi. V souvislosti s petardami jsme řešili jedno zranění na Prostějovsku, kdy byl dotyčný odvezen do nemocnice," řekla krajská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Příchod Nového roku se bude ve větších městech oslavovat vpodvečer také dnes, neboť radnice naplánovaly novoroční ohňostroj až na první den v roce. Například v Přerově budou moci lidé sledovat salvy nad svými hlavami od 18:00 z břehů řeky Bečvy. Ohňostroj bude odpalován z 11 míst a má trvat necelých 11 minut. Ve stejný čas bude odpálen ohňostroj také v Olomouci a to na Horním náměstí a také v Jeseníku.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky policie, hasiči, zdraví, zábava, Silvestr, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.