čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

PŘEHLED: Uzavírka mostu na Masarykově třídě se blíží. Jaké změny čekají Olomoučany?

V Olomouci se připravuje chystaná uzavírka dvou mostů přes řeku Moravu a Mlýnský potok. Radnice vydala informace, jak bude na ulici s rušným provozem a tramvajovou tratí upravena doprava. Zde je přehled nejdůležitějších informací o plánovaných rekonstrukcích.

Přibližně po 21 měsících se znovuotevře most na ulici Komenského pro individuální dopravu, stane se tak 27. února. Hned o pár dní později, 2. března, dojde k uzavření mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě. Most čeká demolice a výstavba nového přemostění. Důvodem je především stavba protipovodňových opatřeních. Uzavírka mostu by měla trvat dva roky, přibližně tedy do začátku roku 2022. Po celou dobu bude úsek uzavřen pro veškerou dopravu, bude vybudován pouze koridor pro pěší. 

Mimo budování nového mostu přes řeku nachystalo město na stejné období také dvě další stavební akce, které budou probíhat současně, a to rekonstrukci mostu přes Mlýnský potok v ulici 1. máje a celkovou rekonstrukci ulice 8. května včetně tramvajové trati. „Smyslem sladění termínu našich akcí s uzavřením mostu na Masarykově třídě bylo využít období, kdy nemohou jezdit po této trase tramvaje, a stihnout během uzavírky mostu i další akce, které by město tak jako tak muselo provést v nejbližší době," vysvětluje náměstek primátora Martin Major.  Vzhledem k celkové rekonstrukci, bude tedy uzavřena pro dopravu i ulice 8.května. Rekonstrukce mostu přes potok by měla začít v březnu a skončit v listopadu, podobně na tom bude i rekonstrukce na ulici 8. května. Ta započne v květnu a končit by měla v taktéž listopadu tohoto roku.

Po dobu všech rekonstrukcí bude zajištěna náhradní MHD. Ta bude probíhat hned ve čtyřech etapách a předcházet jí budou dvě veřejná setkání pro občany, na kterých se dozví bližší informace. Informace bude možní najít ale také na webu města a dalších informačních portálech a také na stránkách DPMO. V Galerii Moritz je v plánu zřídit informační a kontaktní místo pro koordinaci stavby.

Veřejná slyšení budou probíhat ve dnech 19. a 20. února, vždy od 17 hodin. Program a místo se budou lišit.

Na slyšení 19. února, které se bude konat v zasedacím sále magistrátu v Hynaisově ulici 10, se bude probírat rekonstrukce na ulici 8.května.

Na druhém veřejném slyšení 20. února se bude řešit oprava velkého mostu přes řeku Moravu. Slyšení proběhne v aule Pedagogické fakulty UP na Žižkově náměstí.

Náhradní doprava bude probíhat ve čtyřech etapách

1. etapa: 2. 3. 2020 – 14. 3. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje, Denisova, Pekařská, 8. května s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého.
2. etapa:  15. 3. 2020 – 14. 7. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Republiky po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, kde bude točna autobusů (před knihovnou). Dojde ke zrušení části parkovacích stání.
3. etapa:  15. 7. 2020 – 29. 11. 2020
Náhradní autobusová doprava bude prodloužena až na Náměstí Hrdinů, po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. Máje, Denisova, Pekařská, Zámečnická, Studentská, Hynaisova, Wellnerova, Palackého, zpět po Legionářská, Studentská, Zámečnická a dále ve stejné trase na Hlavní nádraží. Obsluha zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého. Zastávka U Sv. Mořice směr Hl. nádraží bude umístěna u přenosného označníku v ulici Zámečnická. V ulici Zámečnická bude nutné vymístit statickou dopravu.        
4. etapa:  30. 11. 2020 – do ukončení stavby mostu přes Moravu (první pololetí 2022)
V této etapě se předpokládá zprovoznění tramvajové dopravy ze směru Náměstí Hrdinů po Žižkovo náměstí prostřednictvím oboustranných vozů tramvajové linky č. 3, která bude vedena v intervalu 12 minut v pracovní dny a ve dnech pracovního klidu v intervalu 15 minut. Obslouženy budou zastávky Náměstí Hrdinů. U Sv. Mořice, Náměstí Republiky, U Dómu, Žižkovo náměstí. Za zastávkou Žižkovo náměstí bude vybudována Povodím tramvajová úvrať. Náhradní autobusová doprava od Hlavního nádraží nebude v tuto dobu již provozována. Posílena je větev přes Kosmonautů prostřednictvím tramvajových linek s přestupem na Náměstí Hrdinů na tramvajovou linku č. 3, která zajistí dopravní obslužnost úseku Náměstí Hrdinů – Žižkovo náměstí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky doprava, Olomouc, DPMO, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.