neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Prostějov vypíše výběrové řízení na provozovatele sdílení kol

Prostějovská radnice letos vypíše výběrové řízení na další dvouleté provozování systému sdílení jízdních kol, který od loňského jara ve městě zajišťuje česko-německá firma nextbike. Město osloví tři možné dodavatele služby a nabídky bude hodnotit podle ekonomické výhodnosti. Řekl to primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

"Celkem se bude jednat o sdílené užívání 120 jízdních kol a provozování nejméně 40 míst určených pro půjčování a vracení kol. Každé kolo bude viditelně zřetelně označeno znakem a názvem města Prostějova," uvedl Pospíšil.

Vybraný provozovatel služby bude systém sdílení kol provozovat na své jméno, za zapůjčení kol bude od zákazníků vybírat ceníkem stanovené poplatky. "Za každé zapůjčení kola bude město jako objednatel hradit provozovateli smluvně dohodnutý jednotný poplatek. Výše tohoto poplatku je navržena jako hodnoticí kritérium," podotkl Pospíšil.

Výše plateb uživatelů za výpůjčku kola bude podle Pospíšila nastavena tak, že prvních 15 minut výpůjčky bude zdarma a poplatek za dalších 30 minut má činit nejvýše 25 korun.

Společnost nextbike má smlouvu s Prostějovem do konce letošního roku. Ve městě nyní nabízí 100 sdílených kol a 37 stanic, kde je lze zaparkovat. Prostějov za jednu výpůjčku bicyklu platí společnosti nextbike 6,9 koruny. Prvních 15 minut půjčení je zdarma, za každých dalších 30 minut lidé platí 15 korun.

"Zavedení veřejného sdílení kol ve městě schválila rada města již v dubnu minulého roku a lidé kola opravdu notně využívali. Ve spolupráci v této oblasti budeme pokračovat i letos. Prostějov jako město cyklistů budeme i nadále podporovat," řekl primátor František Jura (ANO).

Společnost nextbike Czech Republic byla založena v září 2017, kdy v ní spojila síly německá bikesharingová firma nextbike a výrobce jízdních kol Olpran. Firma působí ve 14 českých městech včetně Prahy, Brna a Ostravy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, služby, správa, cykloturistika, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.