pondělí 29. dubna 2024 Robert

Hromadnou dopravu v kraji loni využilo více cestujících

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) loni přepravil v linkových autobusech, vlacích a vozidlech MHD 277,832.877 cestujících, kterých bylo meziročně o 11,34 milionu více. Počet cestujících v kraji vzrostl i díky nově zavedeným celostátním slevám na jízdné pro důchodce a studenty.

Ze statistik KIDSOK vyplývá, že počet cestujících loni meziročně klesl pouze v červnu, srpnu, říjnu, listopadu a prosinci. V ostatních sedmi měsících byl vyšší. Nejvíce cestujících bylo evidováno v lednu, kdy jich linkové autobusy, vlaky a prostředky MHD přepravily 26,131 milionu. V lednu 2018 jich bylo 23,366 milionu.

Celostátní slevy, které byly zavedeny na podzim 2018, podle vedení KIDSOK meziročně zvýšily počet cestujících ve veřejné dopravě hlavně v prvním pololetí loňského roku.

Více než 81 procent cestujících loni v IDSOK využívalo dopravní prostředky MHD a příměstské autobusy, deset procent veřejnou linkovou dopravu a zbývajících devět procent železniční dopravu.

Počet kilometrů, které v rámci IDSOK ujedou linkové autobusy, vlaky a vozidla MHD, každoročně roste. "Za posledních pět let vzrostl rozsah dopravní obslužnosti v IDSOK o více než osm procent na celkových 36,594.324 kilometrů ujetých v roce 2019," uvedlo vedení KIDSOK.

Výnosy z jízdného IDSOK loni činily 586,6 milionu korun, přičemž sedmačtyřicetiprocentní podíl na nich měla veřejná linková doprava. Kompenzace slev pro důchodce a studenty ze státního rozpočtu činila bezmála 127 milionů korun a je započítána do výnosů KIDSOK.

Dopravní systém Olomouckého kraje loni zahrnoval zhruba tři stovky linek. Dopravu cestujících zajišťovalo sedm autobusových dopravců a tři železniční dopravci. Olomoucký kraj za zajištění veřejné dopravní obslužnosti železničním a autobusovým dopravcům zaplatil 1,1 miliardy korun.

Autoři | Foto

Štítky ČR, doprava, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.