sobota 4. května 2024 Květoslav

Policisté Olomouckého kraje se zapojili do dopravně informační kampaně. Je zaměřená hlavně na zahraniční řidiče

Policie vyhlásila akci v rámci právě probíhajícího Evropského týdne mobility, který trvá od 16.  do 22. září. Dny bezpečnosti (SAFETY DAYS) zaměřené na bezpečnost na pozemních komunikacích a osvětu všech účastníků silničního provozu, a to bez ohledu na jejich státní příslušnost.

„Česká republika je významnou tranzitní zemí, proto není divu, že se také u nás na dopravní nehodovosti velkou měrou podílejí cizinci. Ti na našem území ročně zaviní několik tisíc nehod, přitom jednou z příčin nehodovosti cizích řidičů může být i nedostatečná znalost českých pravidel silničního provozu," uvedla policejní mluvčí, Jiřina Vybíhalová.

Policie České republiky, coby člen organizace ROADPOL (organizace sdružující dopravní policie evropských států - pozn. red.), přistupuje v letošním roce společně s Platformou Vize 0 a Autoklubem ČR v rámci Evropského týdne mobility k informování všech řidičů o bezpečném pohybu na pozemních komunikacích. 

Důraz kampaně je kladen na zahraniční řidiče, kteří za loňský rok zavinili na našem území 7689 dopravních nehod, při nichž zemřelo 48 osob.

„Souhrn těch nejdůležitějších pravidel silničního provozu na našem území řidičům předáváme prostřednictvím letáku, který je připraven v několika jazykových mutacích. Řidiči tak hned vědí, na co si dát pozor nebo kam se obrátit v případě potíží. Leták jako takový distribuujeme také v českém jazyce a věříme, že bude užitečný také našim řidičům, neboť zapracovává aktuální změny v pravidlech silničního provozu," upřesnila Jiřina Vybíhalová.

Letáky policie řidičům distribuuje při silničních kontrolách, k dispozici budou ale také na vybraných čerpacích stanicích. Během soboty se policie zaměřila zejména na příhraniční oblast s Polskem, hraniční přechod v Mikulovicích. „Vedle letáků jsme kontrolované řidiče vybavili také reflexními vestami," sdělila Vybíhalová k sobotní akci.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Policie ČR

Štítky doprava, policie, akce, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.