čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Příchod elektronických známek se blíží, v prodeji budou od příštího měsíce

Poslední dva měsíce budou čeští řidiči využívat klasické nalepovací dálniční známky. Od Nového roku je nahradí elektronické kupony, které si koupí v eshopu přes počítač, nebo telefon. E-známky by měly přinést kromě pohodlného nákupu z domova také časovou flexibilitu a efektivnější kontrolu.

Státní fond dopravní infrastruktury ve spolupráci s Ministerstvem dopravy spustí systém elektronické dálniční známky 1. ledna 2021. Prodej bude zahájen s měsíčním předstihem, tudíž od prosince tohoto roku. Nový druh známky bude kromě eshopu dostupný také na vybraných obchodních místech a samoobslužných kioscích, umístěných zejména na hranicích. 

E-známka přehledně

1. Nákup v eshopu či kiosku
2. Známka bude platná odchvíle doručení potvrzení o platbě
3. Kontrola probíhá kontrolními bránami, případně policií a celní správou na dálnici i přilehlých parkovištích
4. Před vypšením platnosti přijde upozornění

Flexibilní platnost

Asi nejvýraznější změnou je nastavení platnosti známky. Začátek bude možné odložit ode dne nákupu až o tři měsíce, a to včetně roční zámky. V praxi bude možné koupit roční kupon například v červenci s platností do července následujícího roku. Druhy a ceny se přitom nemění. V nabídce zůstane roční, měsíční a desetidenní známka V eshopu budou barevně odlišeny. Ekologická vozidla jezdící na zemní plyn nebo biometan platí poloviční cenu. 

Elektronická kontrola

Ověřování platnosti bude probíhat na základě zadané SPZ vozidla. Kontrolu bude nadále provádět Policie ČR spolu s Celní správou ČR. Budou k tomu mít speciální kamery připojené na tablet, ve kterém uvidí, zda má vozidlo platnou známku, nebo ne, případně uvidí, zda je od platby osvobozeno. Snímat SPZ budou také kontrolní brány.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto edalnice.cz

Štítky doprava, známky, dálnice, e-známky, elektronické známky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.