pondělí 29. dubna 2024 Robert

ČD podepsaly smlouvu na modernizaci regionálních vlaků Olomouckého kraje. První budou hotové do roka

Dvanáct regionálních vlaků Českých drah, určených pro Olomoucký kraj projde modernizací. Národní dopravce po nečekané dlouhém výběru zhotovitele podepsal smlouvu na 270 milionovou zakázku se slovenskou firmou ŽOS Zvolen, která kompletní modernizaci dvanácti motorových jednotek Stadler Pankow provede. První cestující se staronovými vlaky projedou za necelý rok.

Komplikace s výběrovým řízením

Vlaky Stadler pořídily České dráhy pro Olomoucký kraj už před více než rokem v Německu. Jejich modernizaci však zpomalila komplikace s výběrem zhotovitele. Do prvního výběrového řízení se totiž nikdo nepřihlásil, a výběr se tak protáhl o několik měsíců. „Vítěz modernizace byl vybrán až v rámci druhé veřejné zakázky. Čtyři soupravy jsme proto letos zprovoznili vlastními silami v rámci olomouckého depa. Vozy jsou už sice vybaveny GPS lokací nebo audiovizuálním systémem, kompletní modernizace interiéru a dosazení chybějících prvků výbavy je ale také teprve čeká,“ vysvětlil Jiří Ješeta, náměstek ředitele ČD pro obchod.

Technické parametry jednotek řady 646

> třídílná šestinápravová jednotka s elektrickým přenosem výkonu,
> rok výroby – 1999/2000,
> max. rychlost – 120 km/h,
> max. zrychlení – 0,85 m/s2,
> délka jednotky – 38 660 mm,
> šířka skříně – 3 000 mm,
> celková hmotnost jednotky:
- prázdné – 59 000 kg,
- obsazené – 71 000 kg,
> výkon motoru – 550 kW,
> obsaditelnost:
- 108 sedících cestujících,
- 103 stojících cestujících.

Opravu provedou Slováci

Tento týden dráhy smlouvu konečně podepsaly. Zakázka za 270 milionů korun připadla slovenské firmě ŽOS zvolen zabývající se opravami kolejových vozidel. „Jsme rádi, že je hledání dodavatelské firmy zdárně u konce a za necelý rok se cestující svezou modernizovanými komfortními regionálními vlaky. Smlouva s vítězem soutěže byla podepsána tento týden a v nejbližší době dojde k přesunu prvních jednotek na Slovensko,“ řekl Ješeta.

Kompletní vybavení

První modernizované jednotky, vhodné díky snížené podlaze i pro cestující na invalidním vozíku, by se na tratích Olomouckého kraje měly objevit v druhé polovině příštího roku, pravděpodobně v září. Do všech souprav budou namontovány LCD monitory, zásuvky pro nabíjení elektroniky, audiovizuální informační systém i GPS lokace pro sledování pohybu vlaku v systému KIDSOK. Cestujícím nebude chybět ani Wi-Fi připojení. 

Čtveřice již zprovozněných jednotek vozí cestující na Hané a na Jesenicku. Na tratích z Olomouce do Drahanovic, z Šumperka do Hanušovic nebo z Olomouce do Moravského Berouna tak postupně začnou jezdit i všechny modernizované jednotky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter ČD

Štítky doprava, vlaky, ČD, modernizace, regionální, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.