čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Novinky ohledně parkování v Olomouci – bude dražší, půjde zaplatit SMSkou

Od poloviny roku čeká řidiče v Olomouci výrazná změna v parkování. Parkovné v Olomouci totiž půjde zaplatit SMSkou, odpadá tak otravné placení v nejblizším automatu na parkovací lístky. Město však zároveň mění cenu parkovného.

„Zavedením bezhotovostní úhrady za parkování chceme lidem usnadnit placení parkovného v Olomouci. Zastaralý způsob, kdy musejí řidiči nejprve použít parkovací automat a pak ještě najít drobné, chceme konečně posunout na úroveň, kterou dlouhodobě poskytují moderní technologie,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

V praxi to bude vypadat takto – řidič zašle smsku na sedmimístné jednotné číslo. SMS bude obsahovat informace o zóně, kde parkuje a registrační značku vozidla. Následně mu poskytovatel služby, po potvrzení platby, zašle potvrzovací smsku. „Informace o vozidle, za které byl poplatek uhrazen, jsou poslány on-line do informačního systému městské policie. Strážníci pak pomocí speciální aplikace mohou zaparkovaná vozidla kontrolovat,“ vysvětluje ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Zavedení nové služby, která bude pro řidiče komfortnější, však znamená ještě jednu změnu – bude se platit 30 korun za hodinu parkování. Zároveň se zruší dvouhodinová regulace stání v zóně placeného parkování. „Olomouc má kromě nejlevnější MHD i nejlevnější parkování. Podle průzkumu, který jsme si zpracovali, je hodinová sazba za parkování v jiných krajských městech 30 korun a více," řeklnáměstek primátora Aleš Jakubec. „Opatřením chceme regulovat parkování v historickém centru, přimět řidiče, aby více využívali podzemní parkoviště a zároveň veřejnost přesvědčit o výhodách MHD i dalších alternativních způsobech přepravy,“ dodal.

Paralelně se zavedením služby SMS parkování pracuje město i na přípravě bezhotovostní platby parkovného pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony. „Výsledkem má být zavedení obou typů bezhotovostní platby za parkování a rozšíření možností úhrad poplatku,“ uzavřel náměstek Jakubec.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.