středa 24. dubna 2024 Jiří

Stavba protipovodňových opatření zkomplikuje dopravu v Olomouci na další čtyři roky

Výrazné dopravní komplikace způsobí v příštích více než čtyřech letech stavba další části protipovodňových opatření na řece Moravě nedaleko centra Olomouce, jejíž příprava byla dnes zahájena. Součástí projektu s rozpočtem 750 milionů korun je vybudování dvou nových mostů na důležitých dopravních tepnách.

Řidiči kvůli tomu musí počítat s dlouhodobými objížďkami. Stavba protipovodňových opatření bude zahájena příští rok na jaře a ukončena má být na přelomu let 2021 a 2022, řekl dnes novinářům generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Připravená stavba protipovodňové ochrany v úseku Blahoslavovy a Šmeralovy ulice je rozdělena do čtyř fází. Jako první bude příští rok uzavřen most v Komenského ulici, stavba nového mostu zabere 20 měsíců. Na jaře 2020 by pak měl přijít na řadu most na Masarykově třídě, po kterém jezdí tramvaje. V té době už bude v provozu nový most v Komenského ulici. Stavba nového mostu na Masarykově třídě potrvá 25 měsíců a vždy polovina mostu bude k dispozici pro veřejnou dopravu.

Povodí Moravy podle Garguláka původně počítalo s tím, že bude stavět oba mosty současně. "Celá akce by byla kratší, ale problémy s dopravou by byly obrovské," uvedl Gargulák, podle nějž by Olomouci hrozil dopravní kolaps. Nynější projekt počítá s tím, že stavební práce na protipovodňové ochraně by měly být dokončeny na jaře 2022, kdy bude také zahájena výsadba nové zeleně podél opraveného břehu Moravy.

"Ze všech těch etap pro Olomouc a jeho nejbližší okolí je tato etapa nejklíčovější, protože vlastně to nejužší hrdlo řeky Moravy v centru města se díky tomu zkapacitní a rozšíří," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka, podle nějž 90 procent nákladů na protipovodňovou ochranu města zaplatí ministerstvo zemědělství.

Dělníci minulý týden na břehu Moravy nedaleko centra Olomouce začali kácet stromy, které musí ustoupit stavbě protipovodňové ochrany. Vykáceno bude 55 stromů a osm skupin keřů o rozloze 370 metrů čtverečních. Po dokončení této části protipovodňové ochrany, jejíž součástí je vybudování nové náplavky, budou na břehu Moravy vysazeny nové dřeviny. Plánovaná výsadba zahrnuje 68 stromů a 315 metrů čtverečních keřové plochy.

Nová protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme jen padesátiletý příval vody. Celková investice do všech etap je odhadována na 1,75 miliardy korun. Na podzim 2013 byla dokončena stavba protipovodňových opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé městských čtvrtí Nové Sady a Nový Svět. Nyní byla zahájena příprava závěrečných protipovodňových opatření v severní části Olomouce i na opačné straně města směrem k silničnímu mostu Nemilany-Holice.

Olomouc postihla povodeň například na jaře 2006. Záplavy napáchaly škody téměř 50 milionů korun. Daleko horší následky měla povodeň v roce 1997.

Autoři | Foto olstavby.cz

Štítky protipovodňové opatření, povodeň, kácení, doprava, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.