sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Olomouckém kraji sněží. Silnice jsou sjízdné

Na rozbředlý a místy také ujetý sníh si dnes ráno musí dát pozor řidiči na silnicích ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde jsou od středečního podvečera sněhové přeháňky. Zatím napadla jen slabá vrstva sněhu a všechny silnice jsou ráno po chemickém nebo inertním posypu se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací dispečerů a Ředitelství silnice a dálnic ČR.

"Na Jesenicku stále sněží, máme tady ale jeden stupeň nad nulou. Vozovky jsou převážně holé a mokré. Ve vyšších polohách na nich je slabá rozbředající kaše po chemickém posypu. Na Rejvízu je ujetá vrstva nového sněhu krytá inertním posypem," řekl dnes dispečer jesenické správy silnic, která se v regionu stará o sjízdnost vozovek druhé a třetí třídy.

Podobná situace je také na sousedním Šumpersku. V obou horských okresech v noci napadlo zhruba do dvou centimetrů sněhu. Bez větších problémů je ráno sjízdná i silnice přes Červenohorské sedlo, kterou zatím pokrývá jen slabá vrstva sněhu. "Sníh sice stále padá, ale zároveň taje. Husté sněžení se nám zatím vyhnulo," řekla dispečerka společnosti, která má v horském regionu na starost sjízdnost silnic první třídy.

Sněhové přeháňky tentokrát zasáhly také jižní část Olomouckého kraje. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice ráno zpravidla holé a mokré, místy je na nich ve vyšších polohách vrstva rozbředlého sněhu. Dispečeři upozornili, že dohlednost může být kvůli sněhovým přeháňkám nebo mlze snížena. "Sněžilo pouze ve vyšších polohách, například v okolí Pavlovic či Výklek. Provedli jsme chemický posyp a všechny silnice jsou sjízdné," řekl dispečer přerovské správy silnic.

Meteorologové ve středu varovali, že na východě Moravy a ve Slezsku dnes napadne pět až 12 centimetrů sněhu, v Beskydech pak deset až 20 centimetrů. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a část jižní Moravy.

Řidiči by měli mít zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy. Český hydrometeorologický ústav také doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a na horách informace horské služby.

Autoři | Foto pexels.com

Štítky sníh, počasí, doprava, silnice, sjízdnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.