pátek 29. března 2024 Taťána

Primátor Staněk: Vina není na straně Olomouce, jde o nereflektování našich upozornění ze strany KIDSOKu

Primátor města Olomouce Antonín Staněk se na dnešním brífinku s novináři podělil o postoj k problematické situaci v autobusové dopravě v Olomouckém kraji, která nastala s 1. lednem 2018, kdy dopravu v kraji začal obstarávat nový dopravce.

„Většina našich připomínek nebyla Olomouckým krajem brána úplně vážně a situace nás jako město mrzí. Není důležité, kdo je viník, důležité je, že problém se dotkl velkého množství cestujících z okolních obcí, kteří do Olomouce dojíždějí, ale i samotných občanů Olomouce,“ začal setkání Staněk.

Podobně na tuto situaci reagovali také starostové okolních obcí. Staněk vítá změnu ve vedení zmíněné příspěvkové organizace Olomouckého kraje a tendenci vrátit jízdní řády a linkovou dopravu do původního stavu, který byl podle něj osvědčený, efektivní a dobře sloužil občanům, kteří do Olomouce nebo z Olomouce jezdí.

Mrzí jej, že KIDSOK vůbec nereagoval na upozornění města, že je nutné nahrát jízdní řády na chytré zastávky. K tomu nedošlo, takže od 1. ledna 2018 se linky jiných dopravců neobjevovaly na olomouckých infolinkách, ani na infobodu u nádraží.

„Vina nebyla na straně města Olomouce, šlo o nereflektování našich upozornění ze strany KIDSOKu. Já věřím, že v brzké době dojde ke komplexní nápravě celé situace a veřejná linková doprava i navazující městská hromadná doprava budou opět veřejnosti sloužit tak, jak by sloužit měly,“ uzavřel brífink olomoucký primátor.

Nové jízdní řády veřejné autobusové dopravy v Olomouckém kraji platí od 1. ledna a vzbudily značnou diskuzi cestujících. Lidé se pozastavují například nad tím, že autobusy přijíždějící do Olomouce ve směru od Hluboček, Doloplaz a Velké Bystřice nově zastavují pouze na autobusovém nádraží.

Některým cestujícím vadí, že příměstské autobusy od Nového roku už nejezdí po všech zastávkách ve městech jako dosud či že děti z Konicka budou do školy místo autobusem jezdit vlakem. Vedení KIDSOK tyto změny zdůvodnilo snahou zvýšit efektivitu dopravního systému či omezenou kapacitou prostoru před hlavním vlakovým nádražím.

Olomoucká krajská rada 8. ledna odvolala ředitele Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslava Tomíka kvůli četným stížnostem cestujících na nové jízdní řády. Na obsazení postu ředitele KIDSOK krajský úřad vypíše výběrové řízení. Do doby nástupu nového ředitele bude tuto příspěvkovou organizaci řídit nynější Tomíkova zástupkyně Kateřina Suchánková.

Štítky KIDSOK, Olomouc, autobusy, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Ivetka Čanecká

tak budeme doufat ,že se toto brzy změní a dojde k nápravě, cestování z autobusového nádraží pro starší nebo nemocné lidi je dost složité.

úterý, 9. ledna 2018, 20:36

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.