středa 24. dubna 2024 Jiří

Po kritice se opět mění autobusové řády, od neděle se snad bude jezdit lépe

Linkové autobusy v Olomouckém kraji začnou od neděle jezdit podle upravených jízdních řádů. Krajský koordinátor dopravy jízdní řády veřejné autobusové dopravy, které v regionu platí od 1. ledna, pozměnil po kritice od měst a obcí i cestujících. Informace se objevila na internetových stránkách Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK), což je příspěvková organizace kraje.

Nové jízdní řády linkových autobusů začaly v Olomouckém kraji platit 1. ledna, přičemž si na ně hned po Novém roce stěžovalo velké množství cestujících. Na problémy s autobusovou dopravou upozornila také olomoucká radnice. Krajská rada pak kvůli tomu odvolala ředitele KIDSOK Jaroslava Tomíka.

"Od 28. ledna začnou platit změny v jízdních řádech napravující největší nedostatky, které se objevily ve veřejné autobusové dopravě v Olomouckém kraji k 1. lednu 2018," uvedl KIDSOK na svém webu. Upravené jízdní řády linkových autobusů jsou již k dispozici na internetových stránkách www.kidsok.cz, kde je zároveň zveřejněn přehled změn. "Změny jsou zapracovány také do celostátního systému IDOS," stojí v oznámení KIDSOK.

Nové jízdní řády autobusů v Olomouckém kraji hned na začátku roku vzbudily bouřlivou diskusi cestujících. Lidé se pozastavovali například nad tím, že autobusy přijíždějící do Olomouce ve směru od Hluboček, Doloplaz a Velké Bystřice zastavují jen na autobusovém nádraží a nejezdí až k vlakovému nádraží.

Některým cestujícím vadilo také to, že příměstské autobusy od Nového roku už nejezdí po všech zastávkách ve městech jako dosud či že děti z Konice a okolí budou do školy místo autobusem jezdit vlakem. Vedení KIDSOK tyto změny zdůvodnilo snahou zvýšit efektivitu dopravního systému či omezenou kapacitou prostoru před hlavním vlakovým nádražím.

Nové jízdní řády podle olomouckého primátora Antonína Staňka (ČSSD) zkomplikovaly dopravu obyvatel města i lidí, kteří jezdí z okolních obcí do Olomouce za prací či na úřady. Radnice podle něj už loni na podzim upozornila vedení KIDSOK, že se v nových jízdních řádech nepočítá se zajížděním linkových autobusů k průmyslovým zónám v okrajových částech Olomouce ani s jejich s průjezdem některými městskými částmi, kde v uplynulých letech pravidelně zastavovaly.

KIDSOK organizuje veřejnou autobusovou a železniční dopravu v Olomouckém kraji. V Olomoucké kraji dopravu cestujících zajišťují čtyři autobusoví dopravci, Dopravní podnik města Olomouce a České dráhy. Kraj za prokazatelnou ztrátu, což je rozdíl mezi náklady a výnosy z jízdného, platí železničním a autobusovým dopravcům zhruba 900 milionů korun ročně.

Přehled změn najdete zde.

Autoři

Štítky KIDSOK, Olomouc, autobusy, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.