čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Olomouckém kraji bylo od cest odstraněno čtyřicet billboardů, zbývá jich čtyři sta

První čtyři desítky nelegálních billboardů byly od loňského podzimu odstraněny z ochranného pásma silnic první třídy v Olomouckém kraji. Zbývá tam ještě zlikvidovat zhruba 400 reklamních ploch. "Jejich vlastníky průběžně zjišťujeme a vyzýváme k odstranění billboardů," řekl vedoucí oddělení silničního hospodářství krajského úřadu František Pěruška.

Prvních zhruba 45 billboardů podle něj po zaslání výzvy odstranili jejich majitelé. „Bylo tady přibližně 450 billboardů, takže ještě jich zbývá odstranit 400," uvedl Pěruška. Krajský úřad poté, co zmapoval billboardy v ochranném pásmu silnic první třídy, se snaží zjistit jejich majitele a rozesílá jim výzvy k jejich odstranění. Některé výzvy byly zveřejněny na úřední desce kraje, protože vlastník billboardů není znám.

Pokud majitelé billboardů výzvu neuposlechnou, tak krajský úřad poutače zakryje a jejich případné odstranění bude mít na starost Ředitelství silnic a dálnic ČR. Náklady by měly být účtovány vlastníkům billboardů.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Zatímco na dálnicích má povinnost odstraňovat nepovolené poutače ŘSD, na silnicích první třídy je to podle ministerstva dopravy věc krajů a jejich organizací.

Nařízení o odstranění billboardů, motivované zvýšením bezpečnosti silničního provozu, se netýká zastavěných území, kde je ale reklamních ploch nejvíc. Celkem se odhaduje, že je v Česku na 25 tisíc reklamních poutačů.

Autoři | Foto Freepik.com

Štítky doprava, reklama, billboardy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.