sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká ulice v Hranicích je nově nejnebezpečnější silnicí v České republice

Dopravně-bezpečnostní projekt Automapa Allianz hledá nejrizikovější úseky na silnicích v Česku a nyní přináší žebříček nebezpečných míst, která se do statistiky nově zapsala během roku 2017. Pozor dávejte zejména na Olomoucké ulici v Hranicích, ale také na silnici I/35 v Pardubickém kraji, kde se objevila hned dvě nová nebezpečná místa.

Seznam nových kritických míst českých silnic vychází z údajů veřejně dostupné databáze dopravních nehod evidovaných Policií ČR, následně zpracovaných podle komplexní metodiky.

„Pro určení pořadí žebříčku byl důležitý zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě,“ uvádí Radana Pochop Rusevová z Allianz nadačního fondu.

Z top desítky nových nehodových lokalit v roce 2017 vznikly čtyři na křižovatkách, pět mimo křižovatku, a jeden (na Zlínské ulici v Otrokovicích) na přechodu pro chodce. Celkem se ve všech těchto úsecích odehrálo 35 nehod, z toho 20 vážných s úmrtím nebo těžkým zraněním.

Nejhorší situace nastala v Olomouckém kraji. Na Olomoucké ulici v obci Hranice (okres Přerov), v místě odboček k benzinovým stanicím, se staly celkem 4 nehody, z toho 2 vážné. Jeden člověk zraněním podlehl, 2 vyvázli s těžkými zraněními a 6 lidí s lehkými.

Radost nebudou mít ani obyvatelé Pardubického kraje, kde se objevilo druhé i třetí nové nejrizikovější místo v ČR. Obě se nacházejí na silnici I/35. První z nich v úseku mimo křižovatku ve Vysokém Mýtě na silnici vedoucí podél místního autodromu. Loni se tam stalo celkem 6 nehod, z toho 2 vážné. Jeden člověk kvůli nehodě zemřel, jeden se těžce zranil, a 7 si odneslo lehká zranění. „Ze zkušeností s obdobnými nehodami předpokládám, že na nehodách v této lokalitě má podíl i odpoutání pozornosti řidičů akcemi na polygonu,“ uvádí Jaroslav Heinrich ze společnosti HBH Projekt.

Třetí nový nejrizikovější úsek a zároveň druhý nejhorší v Pardubickém kraji identifikovala Automapa Allianz na hlavní křižovatce v obci Jaroslav v okrese Pardubice. Na silnici I/35 se tam odehrály celkem 4 nehody, z toho 2 vážné. Jednoho člověka stála nehoda život, jeden si odnesl těžké zranění a 2 lidé se lehce zranili.

Z top desítky nejnebezpečnějších úseků se v roce 2017 hned tři nové lokality objevily na Vysočině, dvě v Pardubickém kraji, a po jedné v Jihomoravském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky žebříček, silnice, nehody, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.