sobota 11. května 2024 Svatava

Děti, studenti a senioři budou v přerovské MHD jezdit za dvě koruny

Podstatná část obyvatel Přerova bude moci od září cestovat po městě městskou hromadnou dopravou levněji. Týká se to dětí, studentů do 26 let a seniorů nad 65 let, kteří získají v městských autobusech slevu ve výši 75 procent. Město bude kompenzace přepravci stát každoročně zhruba 2,5 milionu korun. Usnesli se na tom tento týden radní města.

Jejich rozhodnutí přímo navazuje na krok vlády, která už dřív oznámila, že děti, studenti a senioři mohou od září užívat s pětasedmdesátiprocentní slevou osobní železniční dopravu a příměstskou dopravu, informovala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Za jízdenku po městě nyní zaplatí dospělí deset korun, děti do 15 let, studenti a lidé nad 65 let zaplatí za jízdenku dvě koruny.

Městskou autobusovou dopravu provozuje v Přerově společnost Arriva Morava, která zvítězila v tendru radnice. Zakázku začala plnit od ledna letošního roku a smlouva mezi městem a společností byla podepsána na deset let. Město firmě za provoz MHD do roku 2027 zaplatí zhruba 526 milionů korun.

„Město Přerov je součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. A právě integrace spočívá v tom, že by cestující měl mít možnost využít všechny možné přepravní systémy, přičemž za jednu přepravu na totožné trase by měl ve všech dopravních prostředcích platit jednotný tarif," uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Zástupce Přerova vyzval k podpoře slevy jízdného až do výše 75 procent koordinátor integrovaného dopravního systému. „Radní odhlasovali, že půjdou touto cestou. Pokud by se rozhodli jinak, narušili by nejen integraci, ale i princip přestupnosti v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Kdyby neodsouhlasili slevu v rámci přerovské městské autobusové dopravy, nastala by situace, kdy by vedle městské linky jel pasažér v lince příměstské - cestoval by sice po souběžné trase, ale za výrazně nižší cenu," uvedla mluvčí radnice. Provozovatel přerovské autobusové dopravy by tímto přicházel o tržby, protože část cestujících by místo jeho spojů využívala linky příměstské, dodala.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky MHD, doprava, slevy, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.