pátek 26. dubna 2024 Oto

Jak by měla vypadat doprava v Olomouce v roce 2030? Více cyklistů a parkoviště na kraji města

Na složitou otázku, jak bude v budoucnu vypadat doprava ve městě, se snaží odpovědět Plán udržitelné městské mobility, který minulé pondělí schválili zastupitelé. V Olomouci by mělo přibýt více parkovišť na krajích města a důraz se bude klást na cyklistiku ve městě.

Plán v maximalistické variantě počítá s tím, že by měla v Olomouci klesnout automobilová doprava o celých pět procent. Růst by zároveň měla udržitelná doprava – MHD, cyklistika a také pěší doprava.

„Plán udržitelné městské mobility je vypracován podle zásad metodiky západních zemí s důrazem na lidské hodnoty a spokojený život obyvatel ve městě, který je výrazně ovlivňován způsoby dopravy a jejich možnostmi,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Více o Plánu udržitelné městské mobility naleznete na nových webových stránkách http://spokojena.olomouc.eu

Plán udržitelné městské mobility také počítá s investicemi za pět miliard korun. Peníze budou směřovat hlavně do technické infrastruktury. Vzniknou tak záchytná parkoviště, nová tramvajová a autobusová vozovna a stovky kilometrů cyklostezek a cyklopruhů.

„Velký důraz při zpracování tohoto plánu byl kladen na debatu s veřejností. Kromě rozsáhlého průzkumu dopravního chování to bylo i několik veřejných projednání a workshopů,“ dodal náměstek Jakubec.

Autoři | Foto Evelina Luckyscente

Štítky doprava, Olomouce, plán udržitelné městské mobility, parkoviště, cyklistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.