pondělí 29. dubna 2024 Robert

Pro stavbu Palačovské dálniční spojky už je vykoupena většina pozemků, odvede z Hranic tranzitní dopravu

Pro dálniční dopravní spojku, takzvanou Palačovskou spojku, na hranici Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje, je vykoupeno již 88 procent pozemků. Záměr postavit zhruba pětikilometrový úsek spojky, který by mezi Valašským Meziříčím a Palačovem propojil páteřní komunikace I/35 a I/48 a odvedl tak z Nového Jičína a Hranic většinu tranzitní dopravy ve směru na Slovensko, se plánuje již 18 let. Nově se mluví o termínu stavby v roce 2020.

O stavbě v pátek v Hranicích jednali zástupci všech tří krajů. Náklady na investici činí tři miliardy korun. „Nejsme nadšeni výsledkem, neboť se termíny opět posouvají, Ředitelství silnic a dálnic Zlín ale činí maximální úkony, které umožňuje legislativa. Velice postoupily výkupy pozemků, kterých je již 88 procent. Vyřešeny jsou v této chvíli střety zájmů, které v této lokalitě jsou a vypadá to, že EIA, kterou minulý týden ŘSD na ministerstvu životního prostředí předložilo, bude projednaná bez větších problémů," řekla dnes senátorka Jitka Seitlová .

V příštím roce se předpokládá projednání územního rozhodnutí a stavební povolení. Podle plánů by se mělo začít stavět v roce 2020, stavba by měla být dokončena o čtyři roky později. „Slabinou se může stát nedostatek peněz, neboť vláda dosud nepředložily střednědobé zajištění investičních prostředků a víme, že dotace z Evropské unie mohou být na konci období do roku 2024 již vyčerpány," řekla Seitlová. Problémy jsou i kvůli vlastníkům pozemků, kteří jsou nezvěstní, či pozemkům exekučně zajištěným.

Celá stavba je připravována od roku 2002. Ulevit má silnicím druhých a třetích tříd v obcích Hustopeče nad Bečvou, Vysoká, Lešná, Hranice či Starému Jičínu, kterým denně projede až 12.000 vozů tranzitní dopravy.

Starosta Hranic, kudy hlavní tah na Slovensko prochází, optimistický není. Poukazuje na problémy, které stavbu stále provázejí, ať už jsou to peníze, či posudek EIA. „Ministerstvo životního prostředí nyní dá EIA do celého procesu, který je v České republice velmi složitý. Obávám se, že se tady v lednu sejdeme a budeme mít desítky připomínek. Druhá věc je signalizování toho, že finanční prostředky do sféry budování infrastruktury budou klesat. Napínáme síly k tomu, abychom měli v roce 2020 stavební povolení, ale pak přijde to nejhlavnější, zda stát na to uvolní prostředky či ne," řekl hranický starosta Jiří Kudláček.

Palačovská spojka povede od Lešné a poblíž Palačova se napojí na silnici I/48 mezi Bělotínem a Novým Jičínem. Díky této stavbě bude možné odklonit dopravu z přetížené silnice I/35 v úseku z Hranic do Valašského Meziříčí a ze silnice I/57 v úseku Valašské Meziříčí - Nový Jičín na čtyřproudý silniční úsek. Součástí výstavby bude i přeložka silnice D48 v délce téměř čtyř kilometrů v úseku Dub-Palačov.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dálnice, Palačovská spojka, Palačov, hranice, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.